Jaký je důvod požadavku na průřez PEN ≥10 mm² pro 4p zásuvku v TNC síti?

<< < (7/23) > >>

Radim Strycharski:
Citace: Peter Lovacký  15.04.2020, 08:34

Ja využitie CYKY 4x4 vidím ešte tak v strojných technológiach jak sú fontány, vzduchotechnik y, či dajaké prevádzky s typizovanými rozvádzačmi pre veľa motorov a pod. kde sa dá taký kábel uložiť napevno
Ale to sú všetko pripojené EZ do siete a nie sieť samotná

No a to je podľa môjho ten hlavný rozdiel, bo ja som sa 11.4. pýtal na jeho využitie v pevnom rozvode TN-S, a teda som myslel na sieť a nie na pripojenie spotrebičov do nej

Nemohu s vámi souhlasit. Nedělejme v tomto kontextu rozdíl mezi pevnou instalací a spotřebiči. Pevná síť jsou i koncové obvody a ty se obvykle navrhují již pro předpokládané spotřebiče. Zásuvkové obvody pro všeobecné použití jsou myslím v menšině, většinou jde o obvody s předpokladem připojení konkrétního druhu spotřebiče a velkou část zásuvkových obvodů tvoří obvody pro spotřebiče nad 2 kW, takže zase nějaký předpoklad o spotřebiči při návrhu pevné instalace. Ze všeho nejdůležitější jsou svorky na rozhraní. Jestliže mám na konci zásuvku s jednoznačně označenými konektory L1/L2/L3/PE, potom přívodní vedení k této zásuvce CYKY-J 4x4 obsahuje plný počet vodičů. A nemusí to být žádný speciální průmysl. Proč byste například nemohl natáhnout CYKY-J 4x4 k dvoufázovému průtokovému ohřívači? Další příklady mě teď nenapadají, ale že obvyklá praxe něco často nenabízí, ještě neznamená, že se něco nesmí nebo nemá.

Citace: Peter Lovacký  15.04.2020, 08:34

Ten plný počet vodičov pre sieť je daný inou normou a s pripojením motora nemá nič spolocné

Keby toto neplatilo, potom bolo by správne ťahať po domoch rozvody osvetlenia aj dvojvodičovo, a to i do kúpeľky, bo si dakto povie, že na konci bude trafko pre Ledky. No a s tým si myslím nikto súhlasiť nebude, teda ja určite nie

Dvouvodičový rozvod pro světlo do koupelny třídy ochrany II plný počet vodičů obsahuje, ať se vám to líbí, nebo ne. Jestliže existuje další argument pro to, aby tam byl přecejenom rozveden navíc i ochranný vodič, i když tam není potřeba, tak je to úplně z jiného důvodu, než je definice termínu "plný počet vodičů" a ten argument je uveden v článku 412.2.3.2 ČSN 33 2000-4-41 ed. 2. I vám doporučuji, abyste argumentoval články norem, protože bez toho technická diskuse snadno sklouzne k obyčejnému tlachání. 

Jiří Vodehnal:
Citace: David Hruda  14.04.2020, 22:32

Myslím, že se mýlíte.

V mém příspěvku byla reakce na ČSN 33 2000-4-46 ed 3, tj. nepřerušování PEN.

V tomto případě mohu klidně tvrdit, že se jedná o síť TNS, respektive TN-C-S, kde k rozdělení došlo někde předtím a pokračuji pouze vodičem PE. Z tohoto důvodu nevidím problém v případném použití chrániče a tím spíše, kdyby zůstala "po staru" zásuvka 4p nebo se používala redukce 5p/4p.

Čl. 411 je mi dostatečně znám.
Ještě je třeba zmínit současně platnou ed 2, kde je umožněno rozdělení na TN-C-S chráničem.
V ed 3 to již není.

Peter Lovacký:
Citace: Radim Strycharski  15.04.2020, 10:37

Nemohu s vámi souhlasit.

Zajtra si pozriem našu 4-41 (vašu nemám),  ale myslím že máte pravdu a dajaká výnimka pre vynechanie PE v obvodoch tam za dajakých prísnych pravidiel určite bude
Domácnosti sa to odhadujem týkať nebude, uvidím, ale pre dajaké technologické prevádzky môže byť jak píšete dovolené aj čisto len ochranné opatrenie dvojitou izoláciou
Predpokladám že v praxi by mohlo ísť o návrh v podstate nemennej a rozsiahlej inštalácie kde sa taká úspora na na kábloch ekonomicky oplatí a ktorá by bola po dobu svojej životnosti v konkrétnej prevádzke viazaná na napájanie typovovo presne určených EZ
Tak hej, tak mi dáva logiku
Ono udržiavať takú ochranu dvojitou izoláciou dlhodobo jak jedinú vo vyhovujúcom stave tiež nemusí byť dajaká lacná sranda, a isto si ju treba dvakrát rozmyslieť

Ešte ma napadlo, nemal by mať kábel k 2f ohrievaču správne žily 2L+N+PE namiesto 3L+PE?
Myslím správne, nemyslím práve na možnosť preznačovania pracovných vodičov v bežnom CYKY4x4 (3L+PE)

Čo sa týka presného citovania článkov noriem, keď vám nevadí rád ostanem prosím pri dodržaní nášho zákona ktorý mi to zakazuje a ostanem radšej pri ich všeobecnom popise vlastnými slovami
Inak dobré usmernenie, dí.. :)

Jan Bocek:
Citace: Peter Lovacký  15.04.2020, 11:50

Čo sa týka presného citovania článkov noriem, keď vám nevadí rád ostanem prosím pri dodržaní nášho zákona ktorý mi to zakazuje a ostanem radšej pri ich všeobecnom popise vlastnými slovami
Inak dobré usmernenie, )

Novosti ČSN 33 1500 s účinnosti od roku 1991 byla povinnost revizního technika uvádět u zjištěných závad zároveň i ustanovení porušeného článku normy.

Citace:
 I vám doporučuji, abyste argumentoval články norem, protože bez toho technická diskuse snadno sklouzne k obyčejnému tlachání.

A již sklouzla. K pobavení je to dobré, ale k poučení určitě ne. Nedávno mi jeden zákazník říkal, vždyť ani vy elektrikáři se nemůžete dohodnout  na Elektrice jak to má být správně.
Jeden o voze a druhý o koze a pořád dokola.

Jan Franěk:
To, že zrovna instalujete někam světla třídy II, neznamená že v kabelu nepotřebujete vodič PE. Co když tam za 5 let někdo bude chtít instalovat nové světlo a to bude už ve tř.I ? Taková tvrzení považuji za špatná, protože to bude pravděpodobně laik, kdo se v tom bude vrtat a vyměňovat tato světla, aniž by věděl co s tím.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana