Jaký je důvod požadavku na průřez PEN ≥10 mm² pro 4p zásuvku v TNC síti?
Jiří Vodehnal:
Já bych to zkusil říct trochu jinak, neboť musí platit toto:
1. Vodič PE má mít průřez stejný jako vodiče fázové, jsou-li ve stejném kabelu a jde-li o měď.
(nechci zde rozebírat průřezy >16 mm a hliník ...)
2. Vodič PEN vždy min. 10 mm (výjimky PRE a CEZ zde neřešíme ...)
3. Soustava 3L + PE, je shodná s TN-S, nikoliv z TN-C
4. Je-li zásuvka 4p, tzv. postaru a chci zapojit cirkulárku, kde mám jen motor 3L + PE, tak nevidím problém.
5. Chci-li to udělat správně a mám přiveden kabel 4 x něco, tak bych vyměnil zásuvku za 5p a vodič N prostš neměl a nezapojil, což je to samé jako redukce 5p/4p.
6. Chci-li použít chránič, což pro novu instalaci je povinné a pro starou lze v tomto případě také realizovat, tak opět nevidím problém, neboť nesmí být přerušován PEN, který nemám, a PE.
Odpovídám na původní dotaz:
"Jaký je důvod požadavku na průřez PEN ≥10 mm² pro 4p zásuvku v TNC síti ?"
Pro PEN min 10 mm platí.
Pro PE platí průřez rovný průřezu fáze, a v tomto případě je 3L+PE je jedno, jestli síť nazývám TNS nebo TNC.
Jiří Vodehnal:
Citace: PetrPijacek 12.04.2020, 21:18
A poslední dotaz, v této normě 33 2000-4-46 (ed.3) je v síti TN-C zakázáno použití proudového chrániče. Pokud ho tam dám např. v popisované D variantě (přes chránič zapojené samozřejmě jen fáze), je to skutečně špatně ?
Pokud vím, tak v normě je zakázáno přerušovat PEN a ne použití chrániče.
Jakou mám síť není v tomto případě podstatné.
David Hruda:
Citace: Jiří Vodehnal 14.04.2020, 22:17
Pokud vím, tak v normě je zakázáno přerušovat PEN a ne použití chrániče.
Jakou mám síť není v tomto případě podstatné.
Myslím, že se mýlíte.
Jiří Schwarz:
Z jistého pohledu máte pravdu oba :D
Nemohu mít PEN vedený přes kontakt chrániče.
Ale i ta formulace v normě je divná. Já mohu mít komplet rozvod v TN-C a na konec okruhu dát chránič, který je integrovaný do zásuvky.
PEN mi přes kontakt chrániče nepůjde, pouze N, PE na kolík půjde přímo, ale i rozdělené PEN na N a PE v zásuvce je síť (soustava) popisována jako TN-C
(osobně tohle alibistické řešení nepropaguji, protože na přerušení PEN za posledním místem přizemnění už chránič nereaguje)
Peter Lovacký:
Podľa môjho je časté nedorozumenie v tom, že sa nerobí dosť rozdiel medzi tým čo je typ siete a čo je pripojenie spotrebiča
Ak máme sieť TN-S, potom platí požiadavka na plný počet vodičov v sieti a to je vždy 5 (3)
A hej, keď do takej siete pripojíme motor, potom už môže platiť aj iný počet vodičov
Ale ten počet vodičov platí len pre pripojenie do siete, a určuje ho výrobca takého motora. A jeho požiadavka na pripojenie do siete sa predsa nijako nemôže vzťahovat zároveň aj na plný počet vodičov v tej sieti.
Ten plný počet vodičov pre sieť je daný inou normou a s pripojením motora nemá nič spolocné
Keby toto neplatilo, potom bolo by správne ťahať po domoch rozvody osvetlenia aj dvojvodičovo, a to i do kúpeľky, bo si dakto povie, že na konci bude trafko pre Ledky. No a s tým si myslím nikto súhlasiť nebude, teda ja určite nie
Hocijaký spotrebič alebo aj strojná technológia sa musí dať bezpečne pripojit jak do siete TN-C, tak takisto aj do siete TN-S
A to sú dva samostatné svety, kde spôsob pripojenia spotrebiča alebo dajakej technológie predsa nemôže určovať typ siete. Ten je už raz jasne daný aj s plným počtom vodičov pre každý jej typ v príslušných normách pre inštalácie
No a keďže v takej CYKY 4x4 čo som dal len jak priklad dneska nevyhovuje ani prierez PENu pre TN-C a ani plný počet vodičov pre TN-S, tak sa dnes nedá taký kábel použiť ani v napájacej sieti TN-C a ani v TN-S
A nedá sa použiť ani nikde tam kde sa výrobcom požaduje ohybný prívod na pripojenie spotrebiča do siete, bo cykyna je len na pevné uloženie
Ja využitie CYKY 4x4 vidím ešte tak v strojných technológiach jak sú fontány, vzduchotechnik y, či dajaké prevádzky s typizovanými rozvádzačmi pre veľa motorov a pod. kde sa dá taký kábel uložiť napevno
Ale to sú všetko pripojené EZ do siete a nie sieť samotná
No a to je podľa môjho ten hlavný rozdiel, bo ja som sa 11.4. pýtal na jeho využitie v pevnom rozvode TN-S, a teda som myslel na sieť a nie na pripojenie spotrebičov do nej
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana