Jaký je důvod požadavku na průřez PEN ≥10 mm² pro 4p zásuvku v TNC síti?
Miroslav Revús:
K zapojeniam:
Ak som dobre pochopil obrázok z normy, tak podľa spôsobu zapojenia E by mali byť všetky 4-P zásuvky v starých TN-C rozvodoch vymenené za 5-P a v nich prepojené dutinky N a PE. Podobne ako v jednofázových zásuvkách v TN-C rozvodoch.
Chránič v sieti TN-C môže byť iba v jedinom prípade: keď je zaradený vo vývode pre spotrebič bez potreby N vodiča. Typicky je to asynchrónny trojfázový motor, pretože jeho Ž/Z vodič je vo funkcii PE.
Jan Franěk:
V síti TN-C vede k zászvce vždy vodič PEN. ALe pak záleží na tom, jak je použit v zásuvce. Například v případech C a E se dále dělí na N a PE. V případě D se sle využije pouze funkce ochranná a tedy PE. JE to takto pochopitelnějš í?
V nových instalacích TN-S, pak je vodič PEN rozdělen daleko před rozvaděčem, nebo hned na vstupu do rozvaděče. Kabel 4 x .. mm2, napojíte na L1-3 a žlutozelený připojíte na PE. JE tedy jasné, že nadále se jedná o 3L + PE. Jaké je využití těchto kabelů? To se často používá například u motorů. Velmi často se s tím setkávám například u motorů vzduchotechnik y, kdy kabel CYKY vede až k vypínači vedle VZT jednotky a z něj pak ohebným kabelm už na motor. Malé průřezy potkávám také u různých spínacích prvků, jakými jsou tlakové diference, termostaty a podobně, kdy PE slouží k připojení ke ochranné svorce na přístroji a fázové vodiče jsou zapojené na přepínací kontakty přístroje. Viz obrázek jako jeden z mnoha příkladů..
Důležité je hlídat, aby na těchto kabelech nebyl přístroj používající vodič N. To by pak bylo velmi špatně.
PetrPijacek:
Citace: Jan Franěk 13.04.2020, 11:12
V síti TN-C vede k zászvce vždy vodič PEN. ALe pak záleží na tom, jak je použit v zásuvce. Například v případech C a E se dále dělí na N a PE. V případě D se sle využije pouze funkce ochranná a tedy PE. JE to takto pochopitelnějš í?
Důležité je hlídat, aby na těchto kabelech nebyl přístroj používající vodič N. To by pak bylo velmi špatně.
Tomu všemu rozumím, jde mi o výslovný požadavek na tak velký min. průřez PEN-u u D varianty.
Mám tedy síť TN-C (vím, prakticky jen u velmi starých instalacích nebo v průmyslu), pro upřesnění od zdroje po spotřebič (v tomto případě zásuvku). Pokud budu chtít instalovat třeba 32 A zásuvku, ale ve 4-p provedení (chci připojit stávající spotřebič , např. starou cirkulárku s 4p vidlicí), musím k ní natáhnout CYKY 4x10 mm, abych tuto podmínku dodržel.
Pokud ale zvolím variantu E, kde tato podmínka není uvedená, stačí mi např. CYKY 4x4 mm, osadím 5-p zásuvku a PEN v ní rozdělím. Protože ale potřebuji 4-p vývod (používám např. pilu na více místech, kde mám jen 4-p zásuvky), tak koupím tovární redukci 5/4 a nasadím ji na novou zásuvku. Takže mám ve výsledku D zapojení, ale bez požadovaného průřezu PEN-u.
Proto by mě zajímalo, zda požadavek na min. průřez u 4-p je kvůli třeba jen teoretické možnosti připojení do takové zásuvky spotřebiče B, což je podle mě takový kočkopes. Může vůbec PEN opustit pevný rozvod (jak to chápu u B) a existují takové legální spotřebiče ? Nehledě na to, že pokud bych toto zapojení připojil přes uvedenou redukci, opět porušuji normu tím že vodič PE použiju i jako pracovní...Pro č se to prostě nezakáže jako A varianta ?
Nebo mi něco uniká ? Předpokládá E zapojení dodatečné přizemění zásuvky v bodě rozdělení PEN-u ? To si ale dost dobře nedokážu v praxi představit.
Jan Franěk:
Dívejte se na to z pohledu bezpečnosti. Pokud máte v jednom vodiči sdružené obě funkce, pracovní i bezpečností, je to velmi rizikové. V některých případech může dojít třeba k uklepání, nebo upálení vodiče PEN a v ten okamžik máte na kostře plné napětí. Aby se tato rizika eliminovala na minimum, bylo rozhodnuto o minimálních průřezech vodičů PEN, kdy chytré hlavy daly dohromady všechna rizika a letité zkušenosti, kdy se tento průřez jevil jako minimální v porovnání s případy upadnutí PEN v praxi v provnání s ekonomickým hlediskem. Když máte pouze vodič PE? ten je za normálních podmínek nevytížen (na rozdíl od N) a je velmi vysoký předpoklad, že zůstane neupálen a tedy funkční až do okamžuiku poruchy, kdy pomůže vypnout předřazené jištění. Tedy šance že dojde na tomto vodiči k poruše dříve než bude zapotřebí, je díky oddělené funkci mnohonásobně nižší, než v případě vodiče PEN.
Ve vašem případě moc nechápu co vlastně řešíte. Osobně bych vůbec neuvažoval o 3L+PE zásuvce, ale normálně o 5ti vodičovám kabelu a 5ti zdířkové zásuvce, ve spojení s redukcí. V případě že redukci nechcete použít, normálně instalujte 4zdířkovou zásuvku a vodič N nechte volný. Až budete v budoucnu potřebovat 5ti zásuvku, prostě ji jen přehodíte a nebudete muset tahat nový kabel.
Cirkulárka využívá pouze fázových vodičů a vodič PE plní jen ochranu při poruše na pile. Tedy pokud nemá rozběh hvězda troúhelník, za pomocí tlačítek s cívkami 230V , bez trafa. To by bylo špatně a vyžadovalo by to úpravu.
Vůbec nejlepší by bylo, pozvat si elektrikáře. (norm)
Radim Strycharski:
Citace: PetrPijacek 13.04.2020, 12:35
Pokud ale zvolím variantu E, kde tato podmínka není uvedená, stačí mi např. CYKY 4x4 mm, osadím 5-p zásuvku a PEN v ní rozdělím.
Nemůžete přece nově tahat Cu 4 mm2 ve funkci PEN. CYKY 4x4 lze natáhnout jen k zásuvce L1/L2/L3/PE. Nedívejte se na to tak, že si mermomocí musíte vybrat nějaký z obrázků v ČSN 33 2000-4-46. Kde je psáno, že varianty uvedené v normě jsou jediné možné? Berte to tak, že tam holt chybí obrázek vedení L1/L2/L3/PE k 4-pólové zásuvce.
Citace: PetrPijacek 12.04.2020, 21:18
A poslední dotaz, v této normě 33 2000-4-46 (ed.3) je v síti TN-C zakázáno použití proudového chrániče. Pokud ho tam dám např. v popisované D variantě (přes chránič zapojené samozřejmě jen fáze), je to skutečně špatně ?
Přes chránič musí jít všechny pracovní vodiče a nesmí přes něj jít vodič PEN. Takže síť TN-C za chráničem je logicky neřešitelná.
Citace: Miroslav Revús 13.04.2020, 10:51
Chránič v sieti TN-C môže byť iba v jedinom prípade: keď je zaradený vo vývode pre spotrebič bez potreby N vodiča. Typicky je to asynchrónny trojfázový motor, pretože jeho Ž/Z vodič je vo funkcii PE.
No ale to právě nejsme v soustavě TN-C, ale TN-S.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana