Proč při měření proudových chráničů typu A se vyhodnotí chránič jako vadný?
Hynek Čermák:
No právě... A kde je tedy chyba?
Zkoušel jsem měřit pár kusů od různých výrobců a s různým nastavením mericiho přístroje a téměř vždy v některém parametru nevyhověl nebo nešlo změřit vůbec.
A to 2 různými přístroji. Na AC vždy OK....
Je mi to divné....
Jsem zvědav jestli se dopracuji k nějakému vysvětlení.
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Hynek Čermák 29.02.2020, 20:24
Podle všech článku co jsem četl by měl chránič typu A na pulsní DC proud reagovat rychleji než na AC.
Nikoliv, dokonce bude reagovat při 1,4 násobku reziduálním proudu stejně jako při 1,0 násobku při sinusovce. Je to zřejmé z magnetizační křivky. Proto máme nastaveno 42 mA při měření pulzu jako OK.
Hynek Čermák:
https://inspecto.online/mereni_proudovych_chranicu.html
viz bod č.3:
3. Ověření chráničů citlivých též na jiné než pouze střídavé reziduální proudy
Při použití chráničů typu A při ověření působení střídavého reziduálního proudu postupujeme dle výše popsaných postupů. Navíc ověříme tento typ chrániče zatížením jeho zkušebním pulsujícím reziduálním stejnosměrným proudem o hodnotě 1,4násobku jeho jmenovitého vybavovacího proudu. Je měřena doba vypnutí chrániče a je ověřována v obou polaritách. Zjištěné časy jsou obvykle kratší než při ověřování při působení střídavé složky proudu.
Přístroj si tedy myslím sám automaticky nastaví puls 1,4 násobku....
Jirka Š. Svejkovský:
Je třeba dávat pozor, co myslíme pojmem "rychleji". Jestli vyšší citlivost nebo dobu vypnutí.
Časy možná kratší jsou (nezaznamenal jsem), ale potřebujeme víc proudu na reakci.Je tedy méně citlivý na pulzní proud. U chrániče typu B a měření čistým DC proudem je to dokonce dvojnásobek.
Hynek Čermák:
Myslím čas vypnutí.
Už z principu se musí chránič A měřít 1,4 násobkem a B 2. násobkem jmenovitého proudu.
Ovšem co jsem měl možnost měřit Ačkové, povětšinou žas vypnutí větší než 900ms.....
Tak nevím co je kde špatně.
Snad se někdy doberu správného výsledku měření.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana