Jaké jsou možnosti přeznačování vodičů mezi rozvaděči strojních zařízení?

<< < (5/6) > >>

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Velký Bobeš  20.02.2020, 16:41

Jaký smysl má dnes (kdy může být 4 vodič nebo 5 vodič),  argumentovat názvy dle již 24 let neplatné normy, navíc když se tehdy používal ve 3f rozvodu pouze 4 vodič?  :(

Je to odpověď na to, jak se označovaly vodiče dřív.

Mimochodem, není pravda, že se používal pouze 4 vodič. Plný počet vodičů byl už tehdy předepsán v prostorách s nebezpečím výbuchu nebo požáru, ve zdravotnictví, v průmyslu (EMC) ...

Jan Bocek:
Citace: Jan Bocek  20.02.2020, 13:55

EN 60204-1 v článku 13.1.2 Vodiče různých obvodů
povoluje použitím různých obvodů o různých napěťových úrovních
za předpokladů použití kabelu s isolaci 4 kV

Jen upřesňuji, že uvedených 4 kV bylo myšleno zkušební napětí kabelu.
Článek 18.4 EN 60204-1  doporučuje pro napěťovou zkoušku  2 x jmenovité napětí, nebo napětí 1000 V mezi silové vodiče a PE po dobu přibližně 1 s.

Kabely Olflex 24 mají Ujm 1000 V a Uzkušební 4000 V

Pak běžná izolace pro hladinu napětí 400 V x 2 je 800 V, nebo běžná úroveň vyráběných kabelů 1000 V.

Martin Kurka mne hezky nakopl, abych se podíval do norem, kde jsem těch 4 kV vzal. Často pracujeme rutinovaně, ale musel jsem důkladněji prolistovat normu živitelku. Beru tuto diskusi, která je sice o přeznačování vodičů v kabelech, jako skvělý seminář okolo elektrických instalaci strojního zařízení.

Jan Bocek:
Citace: Jan Franěk  21.02.2020, 08:17

U pracovních vodičů, tedy včetně N, stačí písmenné nebo číselné značení, v případě vícežilových kabelů.

Důležité je, aby od jednoho pohonu byly svorky L+N  vedle sebe s tím, že N svorka je modrá. Vodiče v kabelech se nepřeznačují ale přesto, že mají číselné, nebo písemné označení, tak na jejich připojovacích koncích jsou návlečky s označením podle dokumentace. Prostě musí tam být adresa svorky případně potenciál.

Prostě nešvar je grupování svorek N podobně jako grupování svorek PE což je zase normální.

Velký Bobeš:
Citace: Martin Kurka  20.02.2020, 23:50

A co se týče názvosloví N vodiče, na toto téma zde běžela diskuse, myslím že z ní vyplynulo, že název střední vodič se už používá jen u DC silových rozvodů (M vodič),  v AC obvodech že se vrátilo z názvu střední k názvu nulový vodič (N vodič).

A proč jste do příspěvku vložil starou tabulku, která to popírá?  :-[

Martin Kurka:
Napsal jsen na závěr příspěvku, že obrázek je ze staré normy, protože lepší jsem narychlo nenašel, ale dostal jsem se přes 3000 povolených znaků a smazal jsem konec i s ještě dalšími informacemi.
Mimochodem obrázek je z aktuálních studijních materiálů jednoho učiliště, je to někdy hrůza z jakých materiálů naše následníky učí a na čem bazírují.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana