Je jasné kdy a pro koho se stává technická norma závaznou?
Miroslav Minařík:
Citace: PetoL 14.02.2020, 14:06
Ja to mám pre seba jednoduché, ja normy chcem dodržiavať, a tak sú pre mňa všetky záväzné :)
No, to mi připomíná chlapíka, který řekl, že je dobrý řidič a je tak dobrý, že na každém semaforu zastavuje i když na něm není červená.
Miroš Jan:
Takže já uvedu konkrétní případ, kdy dle mého úsudku, je ČSN závazná.
Vyrobím rozvaděč, který je nedílnou součástí strojního zařízení. V prohlášení o shodě, uvedu normu, v tomto případě ČSN EN 60 204-1, ed. 3, únor 2019. Tímto se stává norma závaznou. Samozřejmě pro mne, jakožto výrobce.C:)
Nebo mám špatný názor?
Peter Lovacký:
Citace: Miroslav Minařík 14.02.2020, 19:34
No, to mi připomíná chlapíka,
Jjjj, ; :), s tým ja nezrobím nič ;)
Ale možno by ste vedel i ináč poradiť.
Predpokladám že jak každý, tak vy tiež platíte za normy. Poznáte dajaké konkrétne ktoré sa neoplatí kupovať? Myslím to tak že by boli zbytočné preto, lebo namiesto nich sú niekde inde uvedené lepšie postupy a riešenia?
Jiří Schwarz:
Citace: Miroš Jan 14.02.2020, 20:12
... kdy dle mého úsudku, je ČSN závazná.
...
To je klasický případ, kdy na normu ukazuje jiný "závazný dokument".
Pokud budeme mít schválený projekt na nějakou stavbu, a bude tam uvedeno, že to bude provedeno podle normy (norem), tak já to vnímám tak, že pro tu konkrétní stavbu jsou vyjmenované normy závazné, ať z toho má montér radost nebo ne.
Miroslav Minařík:
Citace: PetoL 14.02.2020, 21:10
Jjjj, ; :), s tým ja nezrobím nič ;)
Ale možno by ste vedel i ináč poradiť.
Predpokladám že jak každý, tak vy tiež platíte za normy. Poznáte dajaké konkrétne ktoré sa neoplatí kupovať? Myslím to tak že by boli zbytočné preto, lebo namiesto nich sú niekde inde uvedené lepšie postupy a riešenia?
Asi si nerozumíme. Ono to není tak černo/bílé, respektive černé nebo bílé, abychom museli všechno přijmout jako závazné. Jen to chce vědět kdy ano a kdy ne.
Pokud se zasekne na semaforu červená, pak (světe div se) málokdo tam bude stát s vypnutým motorem a volat na policii aby mu pustili zelenou ...
(dance) (dance) (dance)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana