Je jasné kdy a pro koho se stává technická norma závaznou?

<< < (2/7) > >>

František Šohajda:
Citace: František Sichinger  13.02.2020, 20:27

jednou mi jeden mistr dráteník řekl, že co si vymejšlím za pí..viny, že normy jsou nezávazný ( a tudíž si asi může dělat co chce). Ta nezávaznost pak končí, když se hledá článek normy do seznamu závad.  (norm)

To měl z části pravdu ! (dance) (dance)
Když instalaci uděláte lepší jak je v normě ,  tak si normou můžete XXXXXXXX ;D ;D
(ale musite si to obhájit!)

Milan Hudec:
Citace: PetoL  14.02.2020, 00:18

Mne sa vidí že jak pre koho
Pre elektrikára je záväzná každá ktorá mu určuje odborné postupy a pre ostatných obyvateľov su potom záväzné iba tie čo sú v tých predpisoch vyššej právnej sily. Tak jak všetky zákony
Nemohlo by to byť tak?

Z podstaty věci ty ostatní obyvatele nemusí elektro normy vázaně zajímat ať je jejich postavení v žebříčku závaznosti jakékoli.

Peter Lovacký:
Citace: Milan Hudec  14.02.2020, 09:53

Z podstaty věci ty ostatní obyvatele nemusí elektro normy vázaně zajímat ať je jejich postavení v žebříčku závaznosti jakékoli.

Na mňa priznám sa že zbytočne zložitý prístup
Ja jednoducho nepoznám pre prácu elektrikára nič lepšie a vlastne ani nič iné jak sú schválené odskúšané a overené postupy v normách.
A myslím si že ani nič iné neexistuje
V podstate nikto kto chce robiť elektrikára poriadne nič iné ani nepoužíva a ani používať nemôže
Ja to mám pre seba jednoduché, ja normy chcem dodržiavať, a tak sú pre mňa všetky záväzné  :)

Petr Matuška:
Na školení RT nám pan Kosmák vysvětlil, že (technické)  normy určují minimální požadavky (z hlediska bezpečnosti). A že všechno je sranda, než dojde k průšvihu. Takže když (u soudu) prokážu  splnění požadavků norem, tak se z toho průšvihu vyviním a nehrozí mě postih.  

Jan Franěk:
Citace: Petr Matuška  14.02.2020, 17:12

Na školení RT nám pan Kosmák vysvětlil, že (technické)  normy určují minimální požadavky (z hlediska bezpečnosti). A že všechno je sranda, než dojde k průšvihu. Takže když (u soudu) prokážu  splnění požadavků norem, tak se z toho průšvihu vyviním a nehrozí mě postih.  

Ano to je pravda. K tomu není co dodat, kromě snad jen toho že to není odpovědí na položenou otázku. Ta zní - kdy se norma stává závaznou.

Už bylo vyčerpávajícím způsobem odpovězeno

Citace: Milan Hudec  13.02.2020, 23:28

Zezávaznění:
Předpisem vyšší právní síly, odkaz výlučný či indikativní.
Smlouvou.
Příkazem nadřízeného v PPV.

Jinak řečeno. Pokud se například  na normu odkazuje zákon, je tato norma závaznou. ALe stačí třeba jen větička ve smlouvě o dílo, kdy je tam požadavek investora že celé dílo bude v souladu s platnými předpisy a normami, což bývá zcela běžně v textu smlouvy. Takových příkladů je samozřejmě mnohem více.

Nyní mě něco napadlo. Před časem se zde objevilo, že pokud mám projektovou dokumnetaci která byla vytvořena třeba před 10 lety a teprve nyní byla instalace realizována, je to OK i když třeba nebude PCH na světla v celém domě a že to nebrání provedení kladné výchozí revizi. Já osobně s tímto plně nesouzním. Nicméně co když se dostanu do rozporu se s mlouvou o dílo, kde se bude pravit že dílo má být provedeno dle projektové dokumentace a dle platných předpisů a norem. Co má v tomto případě vyšší právní sílu? Musím dodržet projekt o když už není dle aktuálně platných norem, nebo mám trvat na předělání projektové dokumenatace protože smlouva nepůjde dodržet?  Co když se k tomu pak dostanu jako RT a bude to pro mne problém v rámci nesouladu s projektovou dokumentací, či nedodržením aktuálně platných norem?  Co má v takovém případě větší právní sílu? Přiznávám že v tomto případě mi to jasné vůbec není a prosím o vysvětlení.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana