Je vysoké napětí 110kV u rodinného domu nebezpečné?
Hugo K.:
Bych se vrátil k původnímu dotazu.
Pokud se tazatel nerozhodne k udělání selfie mezi izolátory na sloupu, tak nejspíš zemře na infarkt nebo rakovinu, případně jsa sražen automobilem. ;D
Peter Lovacký:
Včera som povedal našej právničke že zvieratá žijúce v blízkostí vvn sú natoľko ožiarené el.mag. poľom, že ich mäso je nevhodné na dlhodobú konzumáciu. Aj mi celkom uverila ;) takže ja sa bežným ľudom ani nedivím. Síce som jej hneď aj povedal že srandujem, ale mám pocit že to mi už až tak neuverila :D
Teoreticky, a len pre zaujímavosť.
Síce to neviem vypočítať, ale keby niekto na hrane ochranného pásma zakopal na záhrade pod vvn slučku fí 10m zo 100m drôtu čo by tým získal?
Myslím okrem trestného činu? :D
Jjj, a nebývam pri vvn a jem divinu :)
Jiří Landa:
To vedení je dar. Je to záruka, že tam nikdo nic nepostaví a budete mít výhled do krajiny.
Jan Franěk:
Toto téma není tak úsměvné jak se může na první pohled zdát. Popsal jsem zde jeden případ z praxe, kdy stožár 110kV vedení nedaleko rodinného domu, byl po úderu blesku do něj příčinou (přesněji jednou z několika příčin, byť dle mého tou prvotní) značných škod v domě, včetně vzniku požáru. Plot toho domu i plot souseda které vedou pod tímto VVN, musel distributor uzemnit, protože zde vznikalo množství problémů díky indukovanému napětí.
I když nevím o žádném poškození zdraví jen bydlením pod VVN, vzpomínám na druhý extrém, kdy jsem připravoval instalaci, která byla standardně bez napětí a obzvlášť na ložnici byl kladen velký důraz, co se týká možného elektrosmogu.
Jinak je na téma bydlení a pěstování čehokoliv pod VVN, k nalezení mnoho článků na internetu. Stačí jen hledat. Většinou docházelo k problémům při použití delších žebříků a podobným činnostem. Taky je tam hodně článků od lidí kteří jsou extrémně citliví a blízkost vn a VVN jim nedělá dobře. Do jaké míra je to skutečné a co lze přičíst pouhé sugesci, asi nezjistíme. Každý si z toho může vybrat co mu vyhovuje a rozhodnutí je na něm samotném.
Citace: Jiří Landa 28.02.2020, 10:53
To vedení je dar. Je to záruka, že tam nikdo nic nepostaví a budete mít výhled do krajiny.
No, tím bych si zas tak jistý nebyl. Ochranné pásmo zase není tak moc velké, abych tuto jistotu měl :) A rozhodně bych to nenazýval darem, spíš prvkem který mi pozemek podstatně zlevňuje.
V příloze pohled na poškozený dům. Červená čára je cca 32m. Je jasně rozeznat plot, hospodářské budovy i vlastní dům kde došlo ke škodě
Peter Lovacký:
Citace: Jan Franěk 28.02.2020, 12:11
Plot toho domu i plot souseda které vedou pod tímto VVN, musel distributor uzemnit, protože zde vznikalo množství problémů díky indukovanému napětí.
Takže by sa dalo povedať, že tie "problémy" by ľahko rozsvietili napriklad 20W ledku? :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana