Je vysoké napětí 110kV u rodinného domu nebezpečné?
Jiří Schwarz:
Pokud se do cívky má něco indukovat, bude to závislé na velikosti magnetického pole a to bude závislé na proudu, který vodičem teče. A cívka by musela být umístěna tak, aby byl co největší rozdíl vzdáleností od jednotlivých vodičů, jinak se magnetická pole vzniklá proudy tekoucími jednotlivými vodiči navzájem nulují
Antonín Kohoutek:
Jakože velká oka, prúměr cívky třeba 2 metry? A tlustý drát?
Jan Franěk:
Vrátím se k tématu.
Osobně mám zdokumentován jeden případ, kdy se 110kV stalo rizikovým pro rodinný dům, ale trochu jiným způsobem. Šlo o úder blesku do nedalekého stožáru. Díky několika okolnostem se dostal bleskový potenciál do domu vzdáleného cca 35m od stožáru. Poškozena byla zásuvka u vodárny, vycestoval ven z fasády elektroměr a hlavní jistič. Dále došlo k poškození lednice s následným požárem kompresoru a následným zničením (požárem) mikrovlnné trouby a části kuchyňské linky. Naštěstí byli všichni doma a tak se jim podařilo většinu zachránit. Být zrovna na nákupu, neměli by se asi kam vrátit.
Mezi tyto okolnosti patří i chyby v instalaci toho domu o kterých zde psát nebudu, ale které mohou nastat kdykoliv a kdekoliv, kde není na začátku kvalitní projekt, poctivá montážka a důsledný RT. Tedy kombinace která se v naší krajině moc nenosí. Projekt považujeme za drahý papír, nejlepší montážní firmou je ta nejlevnější co mi to provede bez faktury a RT nad 500Kč za revizi je drahej, protože revizní zprávu vlastně nepotřebuju, jen mě s tím občas někdo zaprudí. V mnou popisovaném případě se sice jednalo o starší dům, přesto jsem bohužel potkal mnoho RD které byly provedeny v posledních letech, ale jejich instalace byla provedena v podstatě stejně jako ta u domu starého 60 let, jen s tím rozdílem že byly použity nové přístroje a kabely. Myslíte si že se to nemůže stát i vám? Omyl (norm) (norm) (norm)
Antonín Kohoutek:
Ad poslední věta: jako že do zásuvek vedly PEN 2-žíly? :-)
Rozhodně dům u vvn zvyšuje riziko a snižuje cenu, ne naopak.
Jan Franěk:
Citace: Trouba 27.02.2020, 13:25
Ad poslední věta: jako že do zásuvek vedly PEN 2-žíly? :-)
Tak extrémně samozřejmě ne, to bych lhal. Ale stále potkávám instalace bez projektu a svodičů přepětí, bez připraveného uzemnění pro "podporu" rozdělení PEN na vstupu do objektu, tedy bez MET (HOP) a podobně. Ani nemluvím o drátech na střeše, které někteří hrdě nazývají hromosvodem, byť to s ním nemá pranic společného a spoustu dalších "drobností", které posouvají instalaci do úrovně daleko za rok 1989, především v hladině bezpečnosti a spolehlivosti.
Dodnes mnozí nevědí že existuje nějaký základový zemnič a když už o tom slyšeli, pohodí nekvalitní pozinkovaný pásek na dno základových pásů a nechá to zalejt betonem. Tím snižuje jednak kvalitu, tak především životnost zemniče a přitom to nepotřebuje zase tak moc, aby to bylo dobře. Mnoho firem funguje takříkajíc na půl plynu, ale" žraly by a mlaskaly" by jako 5L motor s plynem na podlaze a 3tunama na vleku připojeném na kouli auta.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana