Jak ovlivní frekvenční měnič odběr proudu?
Pavel Kalenda:
Citace: Kastner Lubomír 26.01.2020, 14:21
Jen by měl zajímalo, jak tazatel přišel na otáčky 1728 ot/min.? Kde nebo z čeho to vyčetl. Nebo mu snad někdo chytře poradil? Nabízí se jedno vysvětlení. Že tazatel neumí číst základní údaje ze štítku a spletl si údaje pro 50 Hz s údaji pro 60 Hz.
nene, ale jste blízko :) tazatel si to nespletl, nevěděl totiž, že otáčky jsou dány frekvencí, usuzoval špatně, že jdou ovlivnit podle typu zapojení.
Citace: Kastner Lubomír 24.01.2020, 16:18
A jak vyřešíte napájení FM a jištění? Standartní 1f rozvody nejsou na tak velkou zátěž stavěné.
měl byste pro mě doporučení, jak by to šlo jistit? :) ...jak uvedl pan Kurka, aby se mohl pohánět motor i se ztrátami, na měniči potřebuji dejme tomu 3,4kW příkonu z 230V sítě. To je v ideálním případě 15A při jednofázových 230V proti N... to by ještě šlo, ale při rozběhu těch cca 47A jistič B16 s 3Jx2.5mmm CYKY ani za mák nedají. já celou dobu nevěděl, jak dopočítat proud z 230V sítě, který jde do měniče i proto, že jsem nevěděl, kolik bude ten ztrátový výkon pro motor, proto jsem se ptal tak blbě.
Jan Kelbich:
Citace: Pavel Kalenda 24.01.2020, 19:20
...hádám, že vy budete zrovna ten někdo, kdo tedy dle všeho teorii i praxi zvládá a umí ji (a mohl by ji) i vysvětlit, je to tak? :)
Tak ani já neznám všechno, můj obor tohle není, o silovinu se zajímám jen pro rozšíření si oboru. Ale jelikož mám vystudovanou ČVUT FEL, tak některé kapitoly z obecné elektrotechnik y přiměřeně znám. Takže budu-li vědět, tak jistě rád poradím. Ale asi to již nebude potřeba, jelikož pan Kurka společně s panem Kastnerem a dalšími opět podal dokonalý výklad. Držte se ho, zná opravdu hodně, já také jeho příspěvky velice rád čtu.
Martin Kurka:
Citace: Pavel Kalenda 26.01.2020, 15:58
proto jsem se ptal tak blbě.
Blbá otázka je jen taková, která není otázkou, nebo nedává logický smysl. Jen blbci se neptají...
váš problém je, že nepozorně a povrchně čtete. Dnes jsou měniče, které mají spouštěcí proud skoro stejný, jako plný provozní. proud. V příloze jsem vám to i ukázal. Takže se dají sehnat 3kW měniče, které s klidem můžete připojit do běžné zásuvky 16A/230V, jištěné jističem B16A. Ale bez hlubokých znalostí měničů a čínského trhu je na Aliexpressu nekoupíte.
Obecně problém začátečníků s měniči je, že se snaží koupit co nejlevnější měnič, aby neměli případnou finanční ztrátu velkou. Ale tvrdě si naběhnou a na tak dobré zařízení zanevřou.
Začátečníci by měli koupit měnič od místní pohonářské firmy, která jim poradí s výběrem a umí jim dodat měnič základně předprogramova ný podle fotky štítku motoru a podle popisu, jaké zařízení pohání. A měli by jim hlásit, že jsou s měniči začátečníky.
Pohonáři vyberou začátečníkovi měnič výkonově vhodný, s jednodušším ovládáním pro zákazníka (nebo měnič nastaví do simple módu) a dodají měnič s českým manuálem.
Záčátečník má spoustu problému porozumět co je pod nastavením parametrů důležité a co ne. Nové měniče mají přes 1024 nastavitelných parametrů, zvorat jediný důležitý znamená nefunkčnost, nebo ohrožení pohonu. Některé parametry pro provoz v základním režimu práce není potřeba nastavovat, některé musí být nastaveny přesně a některé jen od oka.
Slušní dodavatelé či výrobci měničů pro čsl. trh dodávají manuál přeložený do češtiny, či slovenštiny, vytváří i speciální zjednodušený manuál. který výrobce ani nedodává.
Pomocí tohoto zjednodušeného manuálu je měnič schopen rozeběhnout i začátečník, pokud umí pozorně číst a pokud vychází z továrního nastavení měniče.
Noname měnič koupený na Aliexpressu dostanete s manuálem v rozsypaném čaji, či anglickém s chybami, bez odrušení, bez měkkého rozběhu a už při objednávání s nulovou znalostí skutečných parametrů. Je to jako si přes Aliexpress koupit skútr, a po nákupu zjistíte že ani není homlogovaný pro provoz na veřejných silnicích. Ale také můžete koupit
dobře, koupíte pajc slušného výrobku. I pro odborníka to bývá loterie.
Pokračování
Martin Kurka:
Pokračování
Slušný měnič má volitelné a nastavitelné základní režimy - pohon čerpadla, pohon start-stop, ovládání otáček potenciometrem, ovládání otáček tlačítky přidat, ubrat ...
Pak je pro začátečníka zprovoznění mnohem jednodušší, po přepnutí režimu se zpřístupní jen potřebné parametry a zbylé budou skryty, nebo upozaděny.
Slušný měnič má vestavěné odrušení, stačí jej připojit podle manuálu pro instalaci. Dodrží-li začátečník stínění kabelu k motoru, prostorové uspořádání kabelů do svorkovnic, předepsaný volný prostor kolem měničem pro chlazení, správné zemnění do jednoho bodu a další uvedené pokyny, bude mít zprovoznění bez problémů. Slučné měniče se i dodávají ve dvojím provedení, pro vestavbu a se skříňkou pro montáž s vyšším krytím na omítku.
Pokud koupíte měnič od pohonářské firmy, máte se kde zeptat. A kdybyste fatálně neuspěli, máte možnost si objednat zásah jejich servisního technika u vás, který i chybnými parametry rozvrtaný měnič uvede do provozu a třeba vám i řekne, kde ta chyba byla.
Většinou vám nabídnou slušné měniče ekonomických řad slušných výrobců, jako ABB, Lenze, Schneider (Altivar), Siemens (Sinamics), Emerson (Control Techniques)....
Juraj Rojko:
Pokud máte omezený rozpočet, tak než se vrhnete na nákupy v Číně, zkuste věnovat nějaký čas sledováním nabídek v internetových bazarech. Měniče se tam vyskytují velmi často a některé nabídky jsou opravdu výhodné. Já jsem loni sehnal originál zabalený měnič Yaskawa ani ne za poloviční cenu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana