Jak ovlivní frekvenční měnič odběr proudu?

(1/7) > >>

Pavel Kalenda:
 (poklona)  poradil by mi někdo, jaký rozdíl v odběru proudu mohu čekat pokud:

1) zapojím 230/400V asynchronní motor (3 kW, 1425ot, IP55) normálně do 3f sítě (asi na hvězdu, protože na trojuhelník uvádějí až 1728ot a to už je pro můj učel moc)
2) zapojím stejný motor přes frekvenční měnič do 1f 230V sítě (zas hvězda, on trojuhelník by ani nešel, že)

...chápu že kdybych vzal od výrobce dva identické motory, jeden uzpůsobený pro 230V a druhý pro 400V a zapojil je standardně bez měniče do sítě 1f nebo 3f, tak obecně s vyšším napětím v 3f síti bude odběr proudu nižší než v 1f síti. ten měnič mi v tom ale dělá guláš  o:-) a nejsem si jistý, zda ten motor měnič utáhne.

Jirka Údržbář:
V naší síti se sdruženým napětím 400V, 50Hz, musíte elektromotor zapojit do hvězdy a bude mít 1425 ot./min..
1780 ot./min. by elektromotor měl v síti s 60Hz (což u nás není).

Jirka Údržbář:
Pokud tento elektromotor ale budete připojovat do frekvenčního měniče s jednofázovým napájením  230V, musíte motor zapojit do trojúhelníku, protože frekvenční měnič vám vyšší napětí nedá.

Kastner Lubomír:
Elektromotor je 3 fázový, takže ho můžete zapojit pouze na 3 fáze a to bud na 3x400V nebo na 3x 230 V. 1 fázové FM se běžně dělají pouze do výkonu 2,2 kW, ale možná vy máte nějaký který utáhne i motor 3 kW. Pak ale budete muset i značně posílit přívody k elektromotoru. A při zapojení EM na FM budete muset řešit i odrušení, chlazení, životnost ložisek apod.

Jirka Údržbář:
Z vašeho úvodního dotazu mám dojem, že předpokládáte  možnost připojení elektromotoru na napětí 3x230V. To v naší síti nelze (lze pouze s frekvenčním měničem s jednorázovým napájením 230V dimenzovaným  na vyšší proudy při zapojení vašeho motoru do trojúhelníku).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana