Jak ovlivní frekvenční měnič odběr proudu?

<< < (2/7) > >>

Pavel Kalenda:
mockrát  (poklona)  za podrobné odpovědi.

Citace: Jirka Údržbář  24.01.2020, 11:52

předpokládáte  možnost připojení elektromotoru na napětí 3x230V. To v naší síti nelze (lze pouze s frekvenčním měničem s jednorázovým napájením 230V dimenzovaným  na vyšší proudy při zapojení vašeho motoru do trojúhelníku).

přesně tak. jen jsem nepředpokládal to dimenzování FM na vyšší proudy, posílení přívodu k motoru... FM je na 4kw, In: 1f 220V±15%,  out: 3f 220V±15% ....pochopil jsem to tak, že zapojení do trojuhelníku 3x220V vyjde, co se týká výkonu motoru, nastejno jako zapojení do hvězdy 3x400V.  co mi ještě prosím uniká?  :)

Kastner Lubomír:
Citace: Pavel Kalenda  24.01.2020, 15:25

mockrát  za podrobné odpovědi.

přesně tak. jen jsem nepředpokládal to dimenzování FM na vyšší proudy, posílení přívodu k motoru... FM je na 4kw, In: 1f 220V±15%,  out: 3f 220V±15% ....pochopil jsem to tak, že zapojení do trojuhelníku 3x220V vyjde, co se týká výkonu motoru, nastejno jako zapojení do hvězdy 3x400V.  co mi ještě prosím uniká?  :)

A jak vyřešíte napájení FM a jištění?  Standartní 1f rozvody nejsou na tak velkou zátěž stavěné.

Pavel Kalenda:
to už se vracíme k mojí první otázce. píšu už opravené dle všech komentářů:

jaký rozdíl v odběru proudu ze sítě a výkonu motoru (230/400V asynchronní motor (3 kW, 1425ot, IP55)) mohu čekat pokud:
1) zapojím na hvězdu standardně do 3f sítě 3x400V
2) zapojím na trojuhelník přes frekvenční měnič (výstupem z FM bude sdružené napětí 3x230V) do 1f 230V sítě
3) zapojím a hvězdu přes silnější frekvenční měnič (výstupem z FM bude sdružené napětí 3x400V) do 1f 230V sítě

...pokud by to síť neutáhla, tak asi bohužel nic nevyřeším :(

Jan Kelbich:
Nic ve zlym, jen chci všechny diskutující upozronit, že pan Kalenda je podle jeho jiných příspěvků teprve na začátku chápání I. Kirchhoffova zákona, tak asi nemusí všem radám zde úplně rozumět. Viz. např.

https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,42522.0.html

Je sice znát, že se snaží tedy ty věci pochopit, naučit se to, ale od Kirchhoffových zákonů k frekvenčnímu měniči je to přeci jen asi dost velký skok.

Nechci tím nikoho od ničeho odrazovat, jen, prosím, zkuste na to při odpovídání myslet.

Jan Kelbich:
Pane Kalendo, mám základní dotaz : váš záměr je učit se a experimentovat, nebo to na něco opravdu potřebujete ?

Pokud je Vaše úsilí motivováno potřebou vytvořit něco použitelného (navíc možná i rychle),  bude pro vás nejrychlejším řešením a také s nejmenšími škodami říci si to někomu, kdo to umí.

Nepatřím zrovna k těm, co by chtěli někoho odrazovat, takže pokud je Vaší motivací zvědavost, vzdělávání, myslím, že vám rádi poradíme. Jen bych si na takové experimenty vzal něco menšího, než zrovna 3 kW motor.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana