Jak se vejít do příkonu 3x20A s nadlimtním odběrem dalších spotřebičů?
M. Král:
Jenom pro upřesnění, průtokový ohřívač bude pouze pro ohřev teplé vody v kuchyni u dřezu, kde bude také myčka, takže pro občasné opláchnutí nádobí. Pokud dobře počítám a chtěl bych bez jakého-koli hlídání mít navýšený hlavní jistič, tak bych musel být 3x30A, což si myslím, že by bylo dost finančně náročné jen pro případ, že občas zapnu jak indukci, tak varnou desku. Mám pravdu? Co se týká průřezů vodičů, může mi někdo poradit jaké použít pro varnou desku, jaké pro průtokáč. Přivádím tam nové kabely, tak aby to bylo v pohodě. Co se týká přívodu od elektroměru (hlavního jističe) k bytovému rozvaděči tak tento kabel se bude měnit také. Jakého průřezu byste doporučovali?
Přednostní relé mi doporučoval prodejce průtokového ohřívače, ale to pravděpodobně odpojuje daný spotřebič vždy když dojde k souběhu - mám pravdu??
Jan Franěk:
Citace: M. Král 13.01.2020, 16:25
Jenom pro upřesnění, průtokový ohřívač bude pouze pro ohřev teplé vody v kuchyni u dřezu, kde bude také myčka, takže pro občasné opláchnutí nádobí.
V tomto případě považuji průtokový ohřívač takového příkonu za hloupost. Doporučil bych spíše malý zásobníkový ohřívač. Uchráníte se před mnoha technickými těžkostmi a investicemi.
M. Král:
Takovýto ohřívač jsme měli na chalupě a nebyli jsme s ním spokojeni a měnili jsme ho za takovýto průtokový. Na chalupě máme jistič 3x25A a jsme maximálně spokojeni. K němu máme připojený el. sporák, který je vypínán při zapnutí ohřívače. Bohužel už je to řadu let co jsme to měnili a součástí ohřívače bylo i vypínání dalšího spotřebiče. Dnes se to musí řešit něčím, co jsem chtěl poradit v této poradně, ale zatím se nemohu dobrat řešení a ucelené porady.
Jiří_Hrubý:
Když vidím, v jakém rozsahu se do rekonstrukce pouštíte, pak vězte, že jediný, kdo vám dá ucelené řešení je projektant.
Peter Munka:
Citace: Jiří_Hrubý 13.01.2020, 18:01
Když vidím, v jakém rozsahu se do rekonstrukce pouštíte, pak vězte, že jediný, kdo vám dá ucelené řešení je projektant.
Projektant ale nebude za neho riesit otazky ohrevu vody. Proste mi doda pozadovane odpinanie casti vykonu. Tu treba zacat analyzou, co je dolezite a co nie a podla ist dalej smerom voda / elektro. Prietokac 11 kW na umyvanie riadu je cisty blud, na to staci polovica alebo este lespie bojler do 50 litrov. Neverim, ze by sa tam niekde nevosiel, hoci aj do skrinky v linke.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana