Jak se vejít do příkonu 3x20A s nadlimtním odběrem dalších spotřebičů?
M. Král:
K výše uvedenému hlavnímu jističi potřebuju v bytě připojit průtokový ohřívač 11kW/400V a indukční varnou desku zapojenou 3fázově a dále ostatní běžné domácí spotřebiče.
Existuje nějaké zařízení, které v případě, že bude zapnutá indukce a současně zapnu průtokový ohřívač, tak bude hlídat aktuální odběr a pokud se vejdu do velikosti odběru hlavního jističe tak bude indukce i ohřívač fungovat současně, ale pokud na indukci bude zapnuto více plotýnek najednou a při zapnutí průtokového ohřívače by mělo dojít k většímu odběru než je 3x20A dojde k odpojení například indukční desky?
Vít Rotrekl:
Resilo se tobtady vecekrat... Hlidac maxima HJxxx
Peter Munka:
Mam pochybnosti, co spravi indukcna doska riadena mikroprocesoro m pri odpojeni niektorej z faz a nasledne pri jej opatovnom pripojeni. Z bezpecnostneho hladiska by som cakal reset a vypnutie jednej z "platni" a nutnost manualne opat nastavit vykon.
Navrhujem najprv riesenie otestovat 3 faz spinacom alebo troma jednofazovymi spinacmi pred indukciou, ako sa to bude spravat. Odpajat spotrebice takym sposobom by som si trufal len pri primitivnom zariadeni ako bojler alebo podlahovka, nie pri sporaku.
Jan Franěk:
No, osobně to vnímám spíš jako špatné rozhodnutí tazatele. V případě takto plně elektrifikovan é domácnosti bych to viděl spíš na navýšení jističe u elektroměru, tedy pokud je to technicky možné. V tom mi může zabránit asi distributor tím že nemá potřebnou kapacitu sítě, nebo vlastní provedení elektroinstala ce bytu, kdy nemám dostatečné průřezy kabelů a podobně.
Samozřejmě když si dá tazatel trochu práce, najde zde dostatek témat a to i velmi nedávné doby, kdy se to už opakovaně řešilo. Za mne takováto řešení nejsou často moc dobrá, protože jsou velmi omezující v provozu domácnosti. Pokud to někdo je ale ochoten akceptovat, budiž. Sám si raději užiju komfortu že doma můžeme vařit i koupat se zároveň. Manželka by mi dala pěkně za uši, kdyby měla rozpečený koláč v troubě, nebo rozvařený oběd a já se 30 minut cákal ve sprše ;D .
Před lety jsem například řešil zda budu topit dále uhlím, nebo přejdu na elektrokotel. Dnes nelituji a i když jsem si za to rozhodnutí doplácel roky cca 5-7 stovek měsíčně navíc, stálo to rozhodně za to. Ve finále totiž nešlo jen o ty peníze, ale i celkový tepelný komfort, bezúdržbový provoz, navíc bez popela a prachu v domácnosti s tím, že namísto uhelny mám krásné odkladiště na sekačku, kola a další zahradní nářadí.
Jiří Schwarz:
Nikdy není přípojka dimenzovaná na plný odběr všech instalovaných spotřebičů.
Existuje termín soudobost
Pokud se ale objeví požadavek jako tady, už to vychází úplně jinak.
Samozřejmě existují zařízení jako přednostní relé, ale tam se počítá spíše s dočasným odpojením spotřebičů, u kterých krátký výpadek napájení nemá zásadní vliv, takže to jsou především elektrická topidla (kotel), nebo akumulační ohřívač TUV.
Ono je to i na posouzení jestli potřebuji a jak využiji průtokový ohřívač takového výkonu. Pokud má distributor rezervu (jsou místa, kde to nemusí být hned) a rozvody mají potřebné parametry, dá se to řešit navýšením výkonu, výměnou hlavního jističe.
Ale je třeba mít "silnější přípojku", když by to akumulační ohřev ohřál sice pomaleji, ale bez tak velkých skoků v odběru?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana