Co vše může způsobit odpojení vody u jiných technologií?
Žvak Petr:
Citace: Martin Kurka 03.01.2020, 13:29
No a nakonec musíte nasadit ochranu proti knoflíkářům a čudlíkářům.
Všechna nastavení si pečlivě zadukomentovat a nafotit, abyste mohl poradit na dálku, poslat fotku základního nastavení, nebo říci kterým knoflíkem otočit o jeden dílek ve směru hodinových ručiček.
Jinak se stanete součástí zařízení s vytetovaným výrobním číslem na ruce.
Tento dům a přilehlé budovy se stavěly asi 10let a vystřídalo se tady spoustu "odborníků" a zůstalo po nich spoustu chyb. Část jsem odstranil. Ale tady začínám mít dojem, že kdykoli se vyskytne závada - bude zvonit telefon. Díky tomu, že se jedná o poslední komplex stavení a neudržovaná komunikace tak se tam s náhonem na dvě kola nedostanu.
Přemýšlím, jestli obyčejný plovák se závažím s kontakty na 230V pro mě není bezpečnější
řešení. Ani relé nepotřebuji. Samostatnou zásuvku bez FI a prohnat to kontakty plováku. ::)
Oni by mě tam totiž klidně ubytovali na jak dlouho budu chtít. :-X
Jirka Údržbář:
Mohu se zeptat pane Kurka, jak nastavujete relé cos fí (mě se to nikdy pořádně nepodařilo).
V současné době používám v průmyslu pro hlídání chodu čerpadla na sucho relé Emotron EL-FI M20,
které nastavíte a můžete na něho zapomenout. Ale stojí cca 9000 Kč.
Jiří_Hrubý:
Citace: Žvak Petr 03.01.2020, 14:15
Přemýšlím, jestli obyčejný plovák se závažím s kontakty na 230V pro mě není bezpečnější
řešení.
Už víc jak 50 let takhle funguje jeden vodojem. Jen se měnila flaška od okurek, sloužící coby plovák a kvůli vlhkosti se pravidelně promazávají pohyblivé části.
Mám rád jednoduchou mechaniku, ovšem ta neumožní monitorování stavu naplnění, kterou jste chtěl a ne vždy je možné ji namontovat s nějakou přesnstí bez lezení do studny. Pak by stačil do stěny ukotvit třeba obyčejný LB201, či elegantnější horizontální plovákový spínač. Montáž kladkového mechanismu pro OEZ PSA3P je reálná?
Bez vrtání a s plovákem na kabelu to umí třeba AFRISO, samozřejmě za jiný peníz.
Ale ještě bych se zamyslel nad dalšími možnostmi. Třeba ruční prokopání studny. Pokud ještě není dosažena sedmimetrová hranice pro čerpadlo a na dně není skála, není nepřekonatelný m problémem postaru vykopat na dně díru na 500mm rouru.
Dělá se to např. když ponorka saje ve studni vzduch. Vznikne tak dalších několik desítek cenného vodního sloupce a stačí na to kýbl a rumpál a trochu chtít.
Martin Kurka:
Citace: Jirka Údržbář 03.01.2020, 14:37
jak nastavujete relé cos fí (mě se to nikdy pořádně nepodařilo).
Když se podíváte na průběh proudu a cosfí v závislosti na zatížení motoru, vidíte, že optimum je mít relé hlídající činný příkon asynchr. motoru. Jenže ta cena, že (Emotron EL-FI M20 si měří činný příkon).
Ekonomicky za jistých předpokladů lze ošálit leccos.
Z grafu vidíte, že proud motorem je strmý (hodně se mění) u plného zatížení a cosfí se zase hodně mění u malého zatížení (proto u mlýnů, míchačů, kalandú a kompresorů apod jsou na rozvaděči ampérmetry).
Takže cosfí relé je vhodné na hlídání odlehčení motoru a proudové relé na zatížení či přetížení motoru.
Nesmíme ovšem zapomenout na dvě důležité věci.
Napájecí napětí motoru musí být konstantní, ne žádné dlouhé přívody, nebo měkká síť.
Motor musí být nadimenzován tak akorát bez výkonových rezerv. A to bývá mnohdy problém, někdy se pohybujete do poloviny reálného výkonu na hřídeli, protože strojaři mají často tendenci motory předimenzováva t (učil jsem se, že na plně zatíženém asynchronním motoru nesmíte udržet ruku, protože v oblasti plného zatížení má mít povrchovou teplotu přes 60°C).
Takže pokud jste neměl dodrženy tyto dvě důležité okrajové podmínky, pak nastavení plavalo. Obdobně jestli jste hlídal cosfí relém velký výkon nebo proudovým malý výkon, nastavení plavalo.
Co se týče nastavení cosfí relé je dobré u nastavování hlídat proud motorem, abyste věděl kde se pohybujete. Zejména kvůli přetížení bočníku či proudového trafa cosfírelé. Jak se přesytí snímání proudu, měříte nesmysly ale cosfí relé neukazuje žádné přetížení. (Na vojně nám sice dělostřelecký důstojník říkal, že za války byly cosínusy až 12 a taky se střílelo - to ale v elektrice neplatí, tam je cosfí do 1 )
No, a v neposlední řadě uvedené informace o zjednodušování se víceméně týkají běžných 2 a 4pólových motorů. U vícepólových Dahlander a PAM zapojení vysoce efektivních motorů je zjednodušování problematické. Takže i přiložený graf s týká typického motoru.
Martin Kurka:
Citace: Žvak Petr 03.01.2020, 14:15
řešení. Ani relé nepotřebuji. Samostatnou zásuvku bez FI a prohnat to kontakty plováku. ::)
Oni by mě tam totiž klidně ubytovali na jak dlouho budu chtít. :-X
S plovákem si rovnou chystejte spacák a teplý svetr a po půl roce si tetujte číslo.
Nechtěl jsem vás vyděsit, ale jsou technologie, jejichž korektní nastavení potřebuje zapojit buď mozek, nebo obětovat pro nastavení čas. Po nastavení budete mít klid.
S plovákem v úzkém vrtu je to to samé pracné nastavování, jen se to zdá zpočátku průhlednější. A pak tu drhne plovák, tu vyskakuje lanko z kladky, tu se zasekává spínač, koroduje ve vlhku atd...
Nakonec můžete začít s Fiedlerem a zbytek mít proklemovaný nebo aspoň tepelku nastavenou podle štítku motoru.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana