Jak řešíte ochranu přepětí na vstupu kabelů světel a zásuvek do objektu?

<< < (2/7) > >>

Milan Hudec:
Citace: Pavel Horský  29.12.2019, 12:42

No prostě jističe těchto okruhů zapojíš do rozvaděče před svodič, stejně jako napájecí kabel rozvaděče. Jde nám přece o eliminaci zavedení bleskového výboje a přepětí do objektu. Pak vše co vstupuje do objektu mohu ochránit buď samostatně v místě každého vstupu do objektu, což by bylo poněkud nákladné, ale nejúčinnější a nebo to všechno prsknu před kombisvodič do rozvaděče tak jak popisuji a neměl by být problém.

Nezdá se ti to?

Pokud se bavíme o parametrech bleskového proudu, nevím o jističi s In dejme tomu do 80, 100A, který by vydržel jeho průchod, rozprskne se jak ořech a buhvíco podpálí.
Zdá se mě to coby dokonce nebezpečné řešení, v zásadě "předjištuješ" svodič nějakým 10A jističem  pro vývod zahrada.

Milan Hudec:
Citace: Milan Hudec  29.12.2019, 13:01

Pokud se bavíme o parametrech bleskového proudu, nevím o jističi s In dejme tomu do 80, 100A, který by vydržel jeho průchod, rozprskne se jak ořech a buhvíco podpálí.
Zdá se mě to coby dokonce nebezpečné řešení, v zásadě "předjištuješ" svodič nějakým 10A jističem  pro vývod zahrada.

Je to jeden z relevantních důvodů nenasazovat místo hl.vyp.jistič či chránič, pokud se v rozvaděči počítá s vlnou 10/350.

Pavel Horský:
Milane, ještě jsem neviděl rozvaděč, kde by byl dobře osazený svodič. Málo kdo z montérů tuší, jak provést rozvody tak, aby bylo vše tak jak to má být. A když už osadí svodič na samostatnou DIN lištu co nejblíže vstupu napájecího kabelu, pak provedou nevědomky smyčku PE přes celý rozvaděč a nebo veškeré vývody ve zdi dají do jednoho svazku s odvodními kabely. 90% zapojení rozvaděčů je v takovém stavu, že degradují tuto ochranu, která nestojí zrovna malé peníze.
Pak tedy osazovat svodiče co nejblíže vstupu do objektu. Ale ještě jsem to nikde neviděl. Hodně mi to připomíná paní Colombovou  :D ;)

Milan Hudec:
Většinou se snažím kabel "přerušit někde u podlahy" a tam mít v rozvodnici jak svodič, tak MET, tak rozdělení C-S.
Snad i idiot pochopí, že cesta do svodiče musí být co nejčistšì, prosta spojů a dalších součástek, které rázovou vlnu nevydrží.
Ano máš pravdu, že mnoho montérů tato pravidla nezná, či na to hází b...k.

Jiří Schwarz:
Citace: Pavel Horský  29.12.2019, 14:43

... ještě jsem neviděl rozvaděč, kde by byl dobře osazený svodič.
...

Pesimisto.
Najdou se vyjímky, ale musím uznat, že je jich krutě málo.

A je dobře, že kolega Kobos otevřel toto vlákno, je to téma, které je často přehlíženo, ale ono to přepětí nemusí přijít jen od zdroje, od hlavního přívodu, v mnoha případech je právě nějaký "konec vedení" mimo ochranný prostor nebo v nedostatečné vzdálenosti od hromosvodu, v souběhu se svodem hromosvodu nebo jiným nechráněným rozvodem.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana