Je vadou napájení stykače blokování před chráničem?
Jan Franěk:
Já bych ho to nechal "opravit" a pak mu volal pokaždé když sepne HDO, aby si to v záruce opravil. Možná by to po pár cestách pochopil. ;D ;D ;D ;D
Václav Třetí:
Panebože, co se to děje. To byl doopravdy RT?
Takovou blbost neřekne snad ani učedník. Zdůvodnění je infantilní, ten člověk se snad bojí si doma rozsvítit lustr, aby nedostal ránu.
Samostatný chránič je také nesmysl, spínací vodič přichází z relé HDO, které má přívod N z nulového můstku v ER. To jsou vyhozené peníze.
Tomáš Žabka:
Hlavní zdůvodnění je jak píše p. Franěk, N u HDO je mimo jaký koli podružný chránič, takže pokud bude RCD dost citlivé a stykač dost "žraví", tak s každým sepnutím stykač padne, protože N půjde mimo obvod chrániče. Proto je to stykač HDO jedna z mála věcí, která musí být mimo chránič. Zdůrazňuji MUSÍ ne může.
Vít Rotrekl:
Citace: Tomáš Žabka 09.12.2019, 17:33
Hlavní zdůvodnění je jak píše p. Franěk, N u HDO je mimo jaký koli podružný chránič, takže pokud bude RCD dost citlivé a stykač dost "žraví", tak s každým sepnutím stykač padne, protože N půjde mimo obvod chrániče. Proto je to stykač HDO jedna z mála věcí, která musí být mimo chránič. Zdůrazňuji MUSÍ ne může.
Opatrně pane kolego s tím slůvkem musí...
Na jižní moravě (myslím že jste odtud, ne?) se občas vyskytuje ještě síť TT a tam je nutné použití chrániče i před elektroměrem, takže tam i ovládání HDO je za chráničem:).
Konkrétně vím třeba o vesnici Újezd u Černé hory, kde je na jednom konci vesnice síť TT.
Tomáš Žabka:
D ěkuji za upozornění, v tom případě bych upřesnil moje předchozí vyjádření: obvod stykače HDO musí být v síti TN-C (TN-C-S) mimo obvod proudového chrániče.
Zatím jsem se se sítí TT nesetkal. Budu se muset kouknout na nějaké schéma, jak je to v TT zapojeno.
(Asi nějaký cenzurátor - slovo děkuj i to maže)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana