Je vadou napájení stykače blokování před chráničem?
Jan P:
Měl jsem doma revizáka na kontrolu části rozvodu před oživením (to dopadlo dobře), ale nelíbilo se mu ve stávající části, která je v provozu, zapojení cívky stykače pro blokování bojleru mimo proudový chránič.
Za hlavním vypínačem je z L1 jistič B6 a z něho je napojena cívka stykače. N jde od HDO.
Zapojení je původní od firmy, nicméně problém v tom osobně nevidím. Proti zkratu a přetížení to jištěné je, úraz od dotyku si neumím asi představit ... A navíc pokud by to bylo za chráničem, vyhazovalo by ho to kvůli N přivedenému před chráničem ... Možná pouze s extra chráničem pro tento stykač?
Jak to vidíte vy?
Jiří_Hrubý:
Vcelku rád bych slyšel jeho zdůvodnění...
Je to samozřejmě nesmysl.
Od té doby, kdy nemusí být RT praktik a odborník ve svém oboru, dějí se zvláštní věci. A platí to i u projektantů...
Jiří Schwarz:
To nějak nechápu:
pokud mám spínaný N vodič z přijímače HDO před chráničem, musím musím mít i fázi pro relé nebo stykač před chráničem, jinak bych tam tou cívkou vytvořil rozdílový proud, který bude u stykače někde na hranici co už chránič vypne
Jan P:
Zdůvodnění - možný úraz obyvatel nebo požár stykače.
Na otázku jak dojde k úrazu na zařízení, který je pro obyvatele pod plastovým krytem, jsem dostal odpověď - možné je vše.
Jediný způsob, jak to zapojit s chráničem, mne napadá pouze samostatný chránič pro tento jeden stykač. Ale přijde mi to zvláštní...
Nejlepší řešení bude asi někdo jiný ...
Jiří_Hrubý:
Stykač shoří s chráničem i bez něj. Vleze-li někdo pod kryt ke svorce cívky, činí tak vědomě. Osobně bych volil jako jištění cívky co nejnižší hodnotu, ideálně pojistku, dle typu stykače, to je dostačující pro včasné vybavení při nějakém tom mezizávitovém zkratu.
Ale stát se může cokoliv, možná by stálo za zvážení vybudování sarkofágu nad chalupou, letadla sem tam padají...
Sežeňte někoho schopnějšího a méně paranoidního.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana