Musí mít autozvedák doplnující pospojování ke konstrukci?
Jan Alin:
Zajímavá diskuze :).
Zkusím říct i svůj názor. Pokud vnější vlivy nebo návod výrobce pospojení nepožadují, tak být nemusí.
To ovšem neznamená, že i v tomto případě není velice rozumné pospojení provést. Rizika tu existují a ten kus drátu navíc jich mnoho odstraní.
Pokud ani výrobce ani vlivy prostředí nemají zvláštní požadavky, pak při revizi tazatel bude těžko psát do revize závadu. Tohle je zrovna případ, kdy je rozumné aby RT do zprávy napsal doporučení na provedení pospojení i se zdůvodněním k čemu je to dobré.
Jan Němec123:
No určitě je to jen k dobrému k zvedáku přívést vodič pospojování, jen moc nechápu v jakým článkem v normě je to v rozporu. Pokud napíši závadu, měl bych se o něco opřít. Dle autora není proveden protokol o UVV, pokud by tam náhou vyšly prostory zvlášt nebezpečné tak je jasné chránič, doplňkové pospojování... ., ale pokud by tam byl prostor nebezpečný nevidim v normě nějaké další nutnosti tam ten chránič dávat, nebo zvedák pospojovat.
Peter Lovacký:
Základný postup a princíp je v podstate vždy rovnaky.
Najprv treba v projekte alebo na základe prevádzkovateľ om určených VV posúdiť či stačí základná ochrana (to sa tu zatiaľ nestalo) a potom ju podľa VV, vlastností samotného EZ, prípadne sedmičkových noriem už len stačí keď treba primerane zvoliť a doplniť
Už som videl vyhodnocovať i také riziká, čo ich hádam nevymyslí ani sám "Holyud" :D
Jaroslav Jonáš:
Jak jsem již uvedl v příspěvku "17", není mi jasné, který vnější vliv by z onoho prostoru se zvedákem udělal prostor zvlášť nebezpečný. Musel by to být některý z VV uvedených v ČSN 33 2000-4-41 ed.2 ZMĚNA Z1 Tabulka NA.6 - Prostory zvlášť nebezpečné. Podle mého názoru žádný z těch VV pro dílnu se zvedákem nepasuje. Proto si troufám tvrdit, že diskutovaný prostor se zvedákem, není z hlediska úrazu elektrickým proudem prostorem zvlášť nebezpečným. V takovýchto prostorech norma předepisuje stupeň ochrany normální, ne doplněnou (zvýšenou). Pokud by přesto připadalo v úvahu pospojování, rád bych věděl, odkud kam by se tento vodič vedl, kam by se připojil jeden i druhý konec tohoto vodiče a co konkrétně by tento vodič vylepšil.
Jan Franěk:
Citace: Jaroslav Jonáš 09.12.2019, 14:05
Jak jsem již uvedl v příspěvku "17", není mi jasné, který vnější vliv by z onoho prostoru se zvedákem udělal prostor zvlášť nebezpečný.
Ale o těchto zvlášť nebezpečných prostorech zde píšete jen vy. :-X
Nicméně to že například BA, BC a další VV v prostorech jsou vyhodnoceny jako normální, nemusí vůbec nic znamenat.
Vemte v potaz dalších mnoho "drobností". Od vibrací, po třeba práci s hořákem, nebo chemií na čištění motorů a součástek. Nepříznivých vlivů se tam může nacházet víc než dost.
Z logiky věci prostě všem připadá zcela normální a logické, vyžadovat zvýšenou ochranu v prostoru, kde se navíc nacházejí studenti. O tom co se tam doopravdy dělá a jaké nářadí a chemikálie se zde používá, je potřeba zohlednit v protokolu VV. Pokud ho nemám po ruce, automaticky počítám s tím nejhorším co mne napadne i když se tam třeba jen mění pneumatiky. Tedy i z důvodu toho abych se uchránil, doporučím zvýšenou ochranu, která vůbec nemusí znamenat to že se jedná o zvlášť nebezpečný prostor. To ostatně nemáte ani doma a přesto máte předepsány PCH na zásuvky i světla. Mne osobně "děsí" právě ty velké vodivé neživé části a velmi snadné porušení kabelů při práci učňů, ať už mechanicky, tak zmiňovanou chemií, či zatečením vody a podobně. To vše v blízkosti dalších vodivých konstrukcí. Pospojení může mnoho zachránit a přitom se jedná v podstatě o velmi levnou ochranu. Být projektantem toho díla, tak neváhám ani vteřinu.
Ale vždy je to samozřejmě třeba řešit podle konkrétních místních podmínek.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana