Jak zhodnotit stávající FVE, kde u měniče, není žádné oddělení, a není FI?

<< < (5/7) > >>

Vlado Konrád:
Čaro tohoto striedača je práve v tom medziobvode - spínanom zdroji. Rozsah napätí DC strany tak môže byť v dosť širokom rozsahu a po usmernení v druhom stupni máte to "správne" napätie. U malých striedačov to je skvelé riešenie pokrývajúce pomerne dosť veľký rozsah napätí stringov. Čip stojí pár centov, VF trafo pár dolárov, nn trafo pár stoviek dolárov, A prečo prevážať kopu železa a uskladňovať ho pod striedačom, keď riešenie je elegantné a čisté.

U výkonnejších potrebujete 2xUmax + rezervu na pokles napätia panelu pri zvýšení teploty + rezervu a zníženie napätia starnutím + straty na spínacích prvkoch - nevýhodná kombinácia,   alebo napočítať stringy tak, aby bolo možné použiť správny typ transformátora so správnym prevodom. Napríklad 0,3/22kV a nie ako v jednom prípade kde sa stretol málo znalý projektant, neznalý realizátor a investor ktorý chcel vytĺcť čo najviac. Výsledkom bolo padanie decentralizova ných striedačov 24ks/40kVA v lete ak bol jasný deň takmer pravidelne po 10 hodine ráno.

Petr Liskar:
Citace: Miroš Jan  24.11.2019, 00:58

No on se ten projektant sekl. Pokud napíše do projektu, že ten měnič má trafo, ale ve skutečnosti tam není, co dodat.

Je co dodat. Buď dodáte, že projekt je špatně, nebo dodáte, že je použito adekvátní řešení.
Předpokládám ale, že projektant předepsal konkrétní typ, takže moc možností k manévru nemáte.

Kolego já mám za sebou několik výchozích revizí, z let 2009 až 2012.

Promiňte, otázka zněla jasně na revizi periodickou. Odpovíte mi? 

Standartní klasické prvky, které jsou za měničem, jsou většinou uspořádány tak, že hlídací relé, vypíná (má vypínat na podpětí – nadpětí, a podfrekvenci – nadfrekvenci). Vypíná to většinou pomocí stykače. Tato sestava, ale nefunguje, v případě problémů s DC napětím, které se prostě může protlačit na AC stranu.

To, že distributor chce mít na připojení výrobny externí rozpadový bod řízený separátním hlídačem napětí a frekvence, je mi známo.
To, že hlídač napětí či frekvence lze oslepit DC napětím, to je pro mě novinou.
Máte nějaký příklad? 

Proudový chránič typu „B“,  je prostě trochu jiná liga, než vše ostatní.
Stačí so podívat například na aplikační příručku od ETONU, kde je přesně popsán princip FI, typ "B". Na straně 13, je to popsáno celkem zřetelně. :)

Popsáno to tam vcelku zřetelně je, ale něco jiného. Znovu tedy: Jak proudový chránič typu B zamezí průniku DC napětí do AC strany?

Citace: Miroš Jan  24.11.2019, 10:31

To že má měnič inteligenci na té úrovni, že je schopen odpojit AC stranu v případě problému uvnitř měniče, je napsané kde?

No, v "Instruction manual" toho střídače je to celkem zřetelně psáno. Však jste ho při té periodické revizii studoval...

Citace: Miroš Jan  24.11.2019, 10:56

Stran projektanta, pokud mě uvede v projektu, že tento konkrétní měnič je vybaven transformátore m, ale v manuálu je uvedeno: cituji  druh zapojení - digitální sinusový kontrolér,
bez transformátoru, dvoustupňový (bez galvanického oddělení)! Tak jsem přesvědčen, že projektant nemá všech pět pohromadě

OK. Vaše zjištění při periodické revizi je "Projektant nemá všech pět pohromadě a předchozí revizní technici ostatně taktéž".
To bych byl ještě ochoten skousnout, ale završit toto dílo návrhem včlenění proudového chrániče typu "B",  to nedávám, nezlobte se...

Miroš Jan:
Citace: Petr Liskar  24.11.2019, 21:30

Je co dodat. Buď dodáte, že projekt je špatně, nebo dodáte, že je použito adekvátní řešení.
Předpokládám ale, že projektant předepsal konkrétní typ, takže moc možností k manévru nemáte.

Je co dodat.
Pokud má projektant v projektu uvedeno, že měnič má v sobě transformátor, ale ve skutečnosti tam trafo není, tak to je prostě špatně.
V manuálu je jasně a zřetelně uvedeno cituji : digitální sinusový kontrolér, bez transformátoru, dvoustupňový (bez galvanického oddělení),  to vám nestačí?

Jirka Š. Svejkovský:
Střídač reaguje na unikající proud z DC strany vypnutím. Předpokládám, že v okamžiku, kdy se DC vydá na stranu AC, tak prostě uniká a střídač vypíná.

Je na této úvaze něco špatně?

Pokud vím, v ČR není galvanické oddělení předepsáno.

Miroš Jan:
Citace: Petr Liskar  24.11.2019, 21:30

Promiňte, otázka zněla jasně na revizi periodickou. Odpovíte mi?   

Stran periodické revize.
Pokud je rozpor mezi předloženou projektovou dokumentací a skutečností, je to závada. On je už rozpor i ve výchozí a první periodickou revizí.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana