Proč nemohu razítkovat projektovou dokumentaci razítkem revizního technika?

<< < (3/9) > >>

Glagol:
V zákoně se píše, že Autorizovaný technik/inženýr opatřuje razítkem dokumentaci...(vyjmenované některé druhy dokumentací dle st.zák.).
Nepíše se nic o tom, že na dokumentaci nemůže být razítko RT.
A samozřejmě je spousta dalších typů dokumentace, které s ČKAIT, S.Z.,  nemají nic společného a jede se podle vyhl.50, §10, kde žádné razítko být nemusí.
Tuším že ani na rev.zprávě nemusí být razítko, ale revizákem už 20 let nejsem, takže to tak nesleduji.
Ale razítkovací posedlost v téhle zemi, v roce 2019, je opravdu na zamyšlení.

Jan Bocek:
Citace: Glagol  29.10.2019, 10:54

Tuším že ani na rev.zprávě nemusí být razítko, ale revizákem už 20 let nejsem, takže to tak nesleduji.
Ale razítkovací posedlost v téhle zemi, v roce 2019, je opravdu na zamyšlení.

Tušíte to správně, ALE....

Co je císařovo dejte císaři a co je Boží dejte Bohu....

To je zapsáno v Bibli. V ISO platí, že zákazník je náš pán.
Častokráte na různé typy dokumentace žádal zákazník razítka. Na některé se lvem a znakem ČKAIT, na některé E-RZ-E1B a červené. Schválně nepíši o typu dokumentace. Jeden zákazník vyžadoval svázání dokumentu trikolorovým provázkem a přerazítkováno . Také jsme vyhověli. Zákazník je náš pán.

Jsou zákazníci, kterým posíláme RZ elektronicky a bez razítka, některým naskenované s razítkem v pdf. Nedávno jsme dělali up grade vnějších vlivů ve výbuchu. Komise byla složená z několika odborníku. Byly tam všechny podpisy, ale zákazník vyžadoval i razítko E1B. Tak proč jej tam neumístit? Navíc zákazník za to platí. Proč mu vysvětlovat, že je to zbytečné, když jsem ještě dostal objednávku na DOPV?

Myslím si, že razítko je nějaká forma na dokumentu. Jestli to zvyšuje prestiž "institutu projektanta, nebo RT" je vedlejší. Můj dřívější šéf vždy říkal, že vysoká škola ještě nikoho nezbavuje blbosti. S nástupem PC se často forma povýšila nad obsah. Z mé strany, která razítkuje dokumenty i razítkem RT by mohlo být úplně jedno, zdá tam bude nebo nebude.
Jenže rád beru ohledy na druhou stranu. Proč mám vysvětlovat na EONu, že tam nebudu dívat razítko? Proč generovat problémy? Problémy se mají řešit a ne je vytvářet. Myslím, že razítkování není posedlost, ale spíše moudrost. "Dejme každému to, co jeho jest".

Glagol:
Jasně, já přeci nerozporuji ten fakt že razítkujete tam, kde to zákon nevyžaduje, ale chce to zákazník nebo potrhlá energetika.
Mne spíš udivuje ta posedlost, ten chtíč ze zákaznické strany po razítku. Připadá mi to jako jakýsi fetiš či razítková obsese.
A když razítko, tak jedině kulaté. Nejspíše proto, aby si to někdo nezfalšoval pomocí dětských tiskátek :D (v roce 2019)

František Šohajda:
Vím, že nějaký rok po "revoluci" stavební úřady vracely VRZ které byly bez razítka zpět, jako neplatné!!
Když tam bylo razítko, mohli jste do textu revizní zprávy napsat ,že na SÚ jsou všichni debilové....vš echno bylo OK a bez jediného kecu! Ale bez razítka, muselo být kulaté a ne červené to bylo špatně!
Asi tak ,  razítko bylo všechno, i na blbost!

Jan Franěk:
A není úplně jedno co vede lidi k tomu vyžadovat nesmyslně razítko na dokumenty? Prostě ho tam bouchnu a tečka. Nestojí mne to nic a všichni jsou spokojeni. Proč se v tom ještě pitvat? Má to nějaký smysl, nebo mi to něco přinese? Ne! Mnohem více energie by mne stálo vysvětlování proč tam to razítko není a proč ani být nemusí. Přestaňme řešit kraviny a šup ke strojům. Práce je moc  ;)

PS: a nezapomenout i na sebe a svou rodinu  :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana