Jaký byste doporučili průřez vodiče v závislosti na proudu?

<< < (13/27) > >>

Olda Pořádek:
Nebo prosmyčkované zásuvky v počtu až 10 dvouzásuvek :-)

Milan Hudec:
Citace: Jan Franěk  24.10.2019, 13:36

Ano, má to svou logiku, s tím souhlasím. Ale většina běžných přístrojů(zásuvek) je zničena už při trvalejší (dlouhodobější) zátěži nad 10-13A. Vypálených vidlicí spotřebičů i zdířek zásuvek jsem potkal víc, než je mi milo. Pokud se rozloží 20A mezi dvě zásuvky, asi to problém nebude. Nicméně je to nestandardní zapojení, protože normy požadují pro každý spotřebič nad 2kW vlastní přívod. Že někde to tahal diletant a ne zkušený elektrikář, navíc bez projektu je smutná realita se kterou nikdo z nás nic neudělá. Nevidím důvod proč to zde řešit, navíc když už je pozdě. Odmítám řešit coby kdyby a odhadovat zda to shoří, nebo to nějaký čas vydrží. Starám se jen o to, aby práce za mnou vypadala úplně jinak. Howg  (dance) K tomu mi dopomáhej standardní normořešení, případně zkušenosti a poznatky z praxe tam, kde to nejde jednoduše napasovat. Ámen

A přitom by to bylo tak jednoduché. Návrh-projekt-realizace -revize. Odmítám přistoupit na to, že netřeba projektu a osobně dost přitvrzuji. S věkem se začínám dost radikalizovat a jsem méně ochotný přistupovat na hry kde to ojebat a ušetřit.  

Co se týká praktické výdrže dnešních materiálů, plně s tebou souhlasím, pryč jsou doby kdy plechy kontaktu zásuvky svírala "nepopustitelná" pružinka a kolíky vidlic byly z plného mozazného materiálu.
Nicméně jak zabezpečíš aby v zásuvce neskončil PES s myčkou, pračkou, mikrovlnkou... .

Peter Lovacký:
Ja to vidím tak, že nič čo má vidlicu na 16A, nemá podľa výrobcu väčší príkon jak 16x230.
Že to dakto bude porušovať bude jeho problém.
Jak som ale napísal, čo s dvojzásuvkou ktorá umožňuje regulárne 32A, alebo trvalo 20A?

Olda Pořádek:
Rychlovarka bezi 2 minuty a to ta dvojzasuvka ani nepozna...

Tedy pokud jde o vasi otazku “ Sám mám v práci z jednej zásuvky ohrievač 2kW, rychlovarku, a za stolom hniezdo káblov pre ostatnú hromadu kancelárskych gebuzin”...

Horsi to bude, kdyz tam chytraci pripoji 2  teplovzdusne ventilatory po 2kW (stoji od 190 Kc za kus) a nechaji to celou smenu zapnute... Tak to zasuvka a jistic bude trvale pretizen...

Kabel bude v pohode. Vsak k tomu spotrebici uz vede vidloce 0,75, maximalne 1,0mm2

Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec  25.10.2019, 11:21

Nicméně jak zabezpečíš aby v zásuvce neskončil PES s myčkou, pračkou, mikrovlnkou... .

Nijak. Nevidím důvod proč bych to měl řešit. Moji zákazunící jsou o nebezpečí používání Xpsů poučení. Jejich dům, jejich odpovědnost. Necítím odpovědnost za jejich chování.

jinak jedna z mých předchozích reakcí

Citace: Jan Franěk  23.10.2019, 19:05

Pokud něco takového potkám, snažím se automaticky vyměnit předjištění z 16A na 13A, nebo i 10A, abych toho co nejvíce zachránil z pohleu všech možných rizik. Samozřejmě ne vždy se to setká s pochopením a tedy i ne vždy se to podaří prosadit, byť se investorovi snažím vysvětlit všechny možné důvody.

stačí Milane?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana