Jaký byste doporučili průřez vodiče v závislosti na proudu?

<< < (12/27) > >>

Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec  24.10.2019, 09:42

Furt čekám na frajera, který by  na 30 m přívodu k pergole jednoduše řekl.
1,5 je na hraně, nechci
2,5 akorát
4 možná o ní pouvažuji směrem do budoucna
6 a výše už jsou zbytečné

Marně přemýšlím proč tímto frajerem nejsi ty?  ;) Zkušenosti i znalosti máš bohaté. Nebo máme brát tvůj příspěvek jako odpověď, nebo přímo návod?

Osobně jsem příliš velký srab na to, abych to jen tak veřejně střelil od boku, což si jen nerad přiznávám.  ::)  Možná jednou, někdy v budoucnu až budu mít víc zkušeností. Třeba za 20 let? uvidíme  o:-)

Peter Lovacký:
Ma nechápete chlapi, kombinácia istič-kábel ma teraz nezaujíma, ide mi o zásuvku
Mňa hlavne zaujíma, že jaká norma či predpis bráni tomu, aby bola zásuvka 16A trvalo preťažovaná laikmi v domácnosti prúdom 20A, keď podľa normy 2130 taký prúd bez problémov dovoľuje jak výrobca ističa tak i výrobca kábla? A pri poistke i možno 22A. A jak v tomto reálne laikom zabrániť? A treba tomu vôbec dajak brániť?
Samozrejme myslím na požiarne riziko v byte dlhodobo bez kontrol a revízií. Teórie o ohreve  káblov pri ktorom budú napríklad všetky 20ks káble v jednej kope z rozvádzača furt zaťažené naplno s In prúdom svojich ističov by som z tejto úvahy vynechal už aj kvôli bežnému isteniu 1x či 3x25A v ER.
Ide mi len o ten bežný strojček zásuvky v reálnom živote

Citace: Jan Franěk  23.10.2019, 19:05

zásuvka je určená na 16A maximálně. Ne na 18, nebo 20 a už vůbec ne na 22A. Domnívám se že návod výrobce (údaje na přístroji),  jsou více než kdejaká norma.

To naozaj netuším jak toto dodržia doma laici pri klasike IJ16A/3x2,5 podľa 2130

Milan Hudec:
Pokud vím, tak In zásuvky kopíruje In jističů.

Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec  24.10.2019, 12:06

Pokud vím, tak In zásuvky kopíruje In jističů.

Ano, má to svou logiku, s tím souhlasím. Ale většina běžných přístrojů(zásuvek) je zničena už při trvalejší (dlouhodobější) zátěži nad 10-13A. Vypálených vidlicí spotřebičů i zdířek zásuvek jsem potkal víc, než je mi milo. Pokud se rozloží 20A mezi dvě zásuvky, asi to problém nebude. Nicméně je to nestandardní zapojení, protože normy požadují pro každý spotřebič nad 2kW vlastní přívod. Že někde to tahal diletant a ne zkušený elektrikář, navíc bez projektu je smutná realita se kterou nikdo z nás nic neudělá. Nevidím důvod proč to zde řešit, navíc když už je pozdě. Odmítám řešit coby kdyby a odhadovat zda to shoří, nebo to nějaký čas vydrží. Starám se jen o to, aby práce za mnou vypadala úplně jinak. Howg  (dance) K tomu mi dopomáhej standardní normořešení, případně zkušenosti a poznatky z praxe tam, kde to nejde jednoduše napasovat. Ámen

A přitom by to bylo tak jednoduché. Návrh-projekt-realizace -revize. Odmítám přistoupit na to, že netřeba projektu a osobně dost přitvrzuji. S věkem se začínám dost radikalizovat a jsem méně ochotný přistupovat na hry kde to ojebat a ušetřit.  

Peter Lovacký:
Citace: Jan Franěk  24.10.2019, 13:36

normy požadují pro každý spotřebič nad 2kW vlastní přívod.

Sa nehádam, len čo s týmito tu  :)
https://rychlovarne-kanvice.heureka.sk/f:3377:7091,7092,7093/

Inak osobne si myslím že teoreticky neexistuje dovolený spôsob jak preťažiť jednozásuvku.
Obavy mám z možností ktoré ponúkajú dvojzásuvky 2x16A

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana