Jaký byste doporučili průřez vodiče v závislosti na proudu?
Milan Hudec:
Citace: PetoL 21.10.2019, 11:04
Myslené v bežnej praxi pán Hudec pre samostatný CYKY3x1,5, uloženie C a istený 13A
Používateľ netuší že s cca 4kW reálne preťažuje istič na 17-18A, hlavne že mu drží. S tým podľa môjho predsa musí rátať každý výrobca.
Rychlopokus, výsledky snad hovoří za vše:
Dvojzásuvka šroubová klasic zatížená 2ks přímotopů celkem cca 15A.
Teplota izolace cca 2cm od svorky.
CYKY3x1,5 57º
CYKY3x2,5 43º
To je sakra rozdíl co se životnosti izolace týče.
Coby investor bych takového tahatele 1,5 nakopal do propisky.
Jiří Schwarz:
Jsem rád, že tomto vlákně odborníci tak trochu názorově směřují k tomu, co tvrdím dlouhodobě i já:
- pokud pro "bytové" rozvody použiju doporučení "2130-ky", nic nepočítám, ale natahám to podle nějakého doporučeného standardu.
- pokud si myslím, že mi na zásuvku stačí 1,5mm2, už to nemám podle té normy a měl bych to spočítat podle obecných norem pro jištění a dimenzování. A když správně dosadím to bago kabelů, co mi leze z rozvaděče, možná budu mít problém aby mě vyšlo na tu 1,5-ku jištění 10A
A když chci vymýšlet napájení pro nějakou sestavu kompresorů, asi to není úplně košer napasovat na to ČSN, která hovoří o bytových a domovních rozvodech
ACEOF ACES:
Životnost izolace závisí, jak na teplotě, tak na době působení, mechanickém namáhání/zatížení, chemickém působení aj.
Provozní teplota kabelů s PVC izolací bývá do +70°C.
Emanuel Kocián:
Na dotazy tohoto typu obvykle odpovídám: Samotná cena kabelu jako takového z kompletní ceny díla obvykle činí jen zlomek, např. jen 20% až 10%, i méně. Navíc neplatí, že kabel s polovičním průřezem stojí polovičku (je třeba jen o třetinu levnější). Takže nemá smysl nad tím zvlášť moc ekonomicky dumat. V žádném případě neplatí přímá úměra, že poloviční průřez = poloviční pořizovací náklady. Při použití nepřiměřeně nízkých průřezu takříkajíc na hraně, už se taky dostáváte na řešení dalších kritických otázek typu co to bude dělat při rozbězích kompresorů, průřez vs jištění, atp.
Obvykle jsou ty úměry např. takové, že použití např. 3násobného průřezu zvyšuje investiční náklady o např. max. 30%. A podobně.
Emanuel Kocián:
Navíc se můžete při použití většího průřezu utěšovat tím, že tam máte určitou technickou rezervu do budoucna, a že se to blahodárně projeví na určitých úsporách ztrát činného výkonu (to každopádně).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana