Jaký byste doporučili průřez vodiče v závislosti na proudu?

<< < (9/27) > >>

Velký Bobeš:
Citace: Jiří Schwarz  21.10.2019, 12:29

A když správně dosadím to bago kabelů, co mi leze z rozvaděče, možná budu mít problém aby mě vyšlo na tu 1,5-ku jištění 10A

Uvádíte obecný případ a právě k němu byla určena moje poznámka, že dle ČSN 33 2130 není nutné snižování zatížení při seskupení kabelů. Sám se zde vyjadřujete k 33 2130, mimo téma, ale pro mně  dovozujete, že chci připojovat kompresory podle normy pro domovní instalace.  :(

Peter Lovacký:
Citace: Milan Hudec  21.10.2019, 11:57

Rychlopokus, výsledky snad hovoří za vše:
Dvojzásuvka šroubová klasic zatížená 2ks přímotopů celkem cca 15A.
Teplota izolace cca 2cm od svorky.
CYKY3x1,5 57º
CYKY3x2,5 43º

To je sakra rozdíl co se životnosti izolace týče.
Coby investor bych takového tahatele 1,5 nakopal do propisky.

Hej, tak je, šak mne by vyšlo to isté  :)
Navyše by mi ešte vyšlo aj to že za elektriku by sa len z tej jednej zásuvky zaplatilo mesačne pomaly 500 eur. Bo to by čisto teoreticky nemali ani termostaty spínať aby to oteplenie trvalo držalo a vetrať by tiež riadne trebalo. A ani tej zásuvke trvale pod 15A by som neveril viac jak dva dni, možno
Preto som aj napísal že Citace: PetoL  21.10.2019, 11:04

Myslené v bežnej praxi pán Hudec

Čo som zatiaľ zažil, tak pri bežnej spotrebe je preťažovanie káblov skôr sporadické.
Navyše my na Slovensku máme oproti vám tú nevýhodu, že na editácie normy 2130 sa u nás už dávno kašle, a tak si robíme viacmenej podľa ostatných noriem a požiadaviek zákazníka.
A možno že je to aj výhoda, no asi jak pre koho a jak kedy :)

Milan Hudec:
Citace: PetoL  21.10.2019, 16:14

Hej, tak je, šak mne by vyšlo to isté  :)
Navyše by mi ešte vyšlo aj to že za elektriku by sa len z tej jednej zásuvky zaplatilo mesačne pomaly 500 eur. Bo to by čisto teoreticky nemali ani termostaty spínať aby to oteplenie trvalo držalo a vetrať by tiež riadne trebalo. A ani tej zásuvke trvale pod 15A by som neveril viac jak dva dni, možno
Preto som aj napísal že Čo som zatiaľ zažil, tak pri bežnej spotrebe je preťažovanie káblov skôr sporadické.
Navyše my na Slovensku máme oproti vám tú nevýhodu, že na editácie normy 2130 sa u nás už dávno kašle, a tak si robíme viacmenej podľa ostatných noriem a požiadaviek zákazníka.
A možno že je to aj výhoda, no asi jak pre koho a jak kedy :)

Na stárnutí izolace nemá stálá provozní teplota např.50º tak negativní vliv, jako její časté kolísání.
To by měl průměrný elektrikář vědět, stejně tak jako že tabulky a Sichr řeší zatížení v průběhu vedení, nikoli i na jeho koncích, kde jsou podmínky individuální, např.u zásuvek přídavné teplo z odporu vidlice-zdířka, to by mělo napadnout i lepšího koně a ne jen studovaného projektanta.

Peter Lovacký:
Tomu chápem, že predpokladáte odber cez zásuvku do 16A (15) kvôli svojmu príkladu. V takej situácii hej, to samozrejme môže byť cca tak jak píšete. Aby to bolo férové porovnanie, tak jak by sa asi správala izolácia 3x2,5 za podobne preťaženým ističom 16A? Keď ju teda porovnávame s preťaženým IJ13A. Myslím že podobne. Dodržanie odberu do 16A zo zásuvky je podľa môjho v praxi iba ťažká teória.

Dám ešte príklad na inú situáciu
Dva ohrievače po2,5kW v tej istej zásuvke, obvod klasika IJ16A/CYKY3x2,5, C. Istič to nevyhodí, ale tých 22A zásuvku časom postupne vytrápi do hneda. Ja tým bytovým vyčačkaným zásuvkovým materiálom z dlhodobého hľadiska  verím tak do 10A. Nemyslím že sú stavané na priemyselné zaťažovanie A možnože dačo o tom bude v ich výrobkovej norme. Neviem.
Zás. obvod IJ13A/3x1,5 by napríklad nechal takto preťaženú zásuvku vytrápiť tak cca na 3 min. takže by pôsobil kus aj preventívne.
Neuvažoval ste niekedy práve kvôli bytovým zásuvkám nad kombináciou IJ13A/3x2,5? V princípe je to tiež proti zakonzervovaný m princípom 2130. Vzhľadom nato, že sa bytové zásuvky v realite nemenia kým nedymia... Akurát tá 2,5ka na 13-ke bude furt lákať na posilnenie

Milan Hudec:
Kolega Fuk by to možná spočítal......
Jde o odvod tepla z kontaktů zásuvky do kabelu, dvaapůlka ho dle mého pokusu odvede o něco víc.
Původně jsem chtěl porovnat i zásuvku šroubovou a bezšroubovou, ale tu druhou nevlastním obdobně opotřebenou jako tu šroubovou, takže by byl výsledek příliš zkreslený.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana