Opravdu nezemnit anténní stožár?

<< < (11/12) > >>

ACEOF ACES:
V tomto případě bych vedl od anténního stožáru měděný vodič o průřezu 50mm2 s plastovou izolací v dostatečné vzdálenosti od hromosvodu, elektroinstala ce a jiných vodivých částí a každého půl metru bych ten vodič dobře připevnil.

Peter Lovacký:
Aj by ma zaujímalo jak sa po tejto diskusii rozhodne Jan P. Dajte potom vedieť Jan  :)

Jan P:
Původně jsem chtěl získat info, zda ten drát na půdě připojit nebo ne, nicméně nyní je informací a poznatků tolik, že pozvu někoho schopného, aby mi to zkouknul celé.

Co mne trochu tlačí, je to umístění vodiče pro uzemnění antény, protože to chci co nejdříve obložit a tím to zalepím. Může zůstat ta 25mm2 nebo to má vyškubnout a dá tam 50mm2, jak bylo zmíněno? A druhý bod - lze mít tento vodič v polystyrenu a nebo je lepší ho šupnout do chráničky a tu dát do polystyrenu zpět? Lepší trasu už nyní nenajdu.

ACEOF ACES:
Podle mého názoru, vzhledem k tomu, že ten vodič vede v zateplení, tak je potřeba, aby měl dostatečnou mechanickou pevnost a byl dobře připevněný (každých půl metru) bez ostrých ohybů a esíček, které má bleskový proud snahu narovnat a moc se nezahříval, aby se v případě průchodu bleskového proudu nevytrhl a nepoškodil stěnu se zateplením a také je uložený na a v hořlavých materiálech tak, aby nedošlo k požáru.
Proto bych použil izolovaný měděný vodič o průřezu 50mm2 bez trubky/chráničky.

Pavel Horský:
Ano, je to tak jak píše kolega ACES.
Dobré mechanické upevnění je velmi důležité, neboť při úderu dohází k velkému mechanickému pnutí a nevhodně upevněný vodič může značně poškodit fasádu objektu.
Zahřátí vodiče AlMgSi bych se vůbec nebál. Ten se nikterak významně nezahřívá ani při LPL I (200kA)....teplota cca 52°C....viz přiložená tabulka převzatá z http://www.kniska.eu/kniska/clanky-1/otepleni_dratu

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana