Opravdu nezemnit anténní stožár?
Peter Lovacký:
Citace: Jan P 01.09.2019, 20:46
- zašel jsem za projektantem, který dělal hromosvod, doplnil mi to tak, že se namontuje stožár s oddáleným jímačem, jímač na komínu mám nechat. Foto přikládám.
Ja tomu od začiatku podľa tej prvej fotky chápem tak, že pre stožiar s parabolou slúži oddialený zachytávač a že je to ten od nej vľavo. A že stožiar s parabolou je s ním spojený izolovanou tyčou ktorá zaručuje dostatočnú vyrátanú -s-. Je to tak Ján P? Bo z fotky to celkom jasné nie je.
Kebyže hej, tak podľa môjho stačí ten odizolovaný držiak s parabolkou pripojiť na pospájanie s tým drôtom čo už tam je dotiahnutý.
Kebyže nie, a ten oddialený zachytávač je s anténou prepojený s tou vodorovnou tyčou vodivo, tak je to celé ako jeden zachytávač. A to predpokladám že jeden svoj svod už má Potom by som ten drôt z pospájania samozrejme na anténu nepripájal.
Jak to vlastne tam hore máte? Je tá vodorovná tyčka izolant alebo je železná a drží anténu iba mechanicky?
A je ten zachytávač vľavo od antény už napojený na zberacie vedenie?
ACEOF ACES:
Citace: ACEOF ACES 03.09.2019, 21:02
Podle mého názoru představuje ten anténní stožár místo s vysokou nehomogenitou, ze kterého mohou vznikat, v závislosti na tlaku, teplotě a intenzitě elektrického pole v daném místě, vstřícné výboje dlouhé několik metrů až desítek metrů, v závislosti na výšce a podmínkách přitékání nábojů ze země (na uzemnění).
...
V případě, že by ten anténní stožár vyslal vstřícný výboj, tak by se s ním mohl spojit sestupný výboj z mraku a vytvořit bleskový kanál, kterým může téci bleskový proud o vrcholové hodnotě i přes 100kA.
Jan P:
Přiznám se, že od doby instalace prvního jímače na komínu, jsem na střeše nebyl.
Ale zkusím tam nakouknout, udělat detailní foto a hodím to sem.
Borci, kteří to dělali, mi říkali, že je to oddálený jímač, izolovaný od stožáru. Ale potvrdit to mohu až to uvidím. Oba dva jímače jsou připojeny k vedení na hřebenu střechu.
Wolfgang Marks II:
Hmm, to je zase debata...
Ochranu antén před bleskem a podmínky její instalace předepisují ČSN EN 60728-11, a ta s ohledem na ČSN EN 62305 řeší většinu možných situací. Požadavek uzemnit stožáry najdete ještě v ČS EN 50310 a příslušných normách ČSN EN 50174. Problém, který bych rád zdůraznil, je že ČSN EN 60728-11 ed. 3 je pouze v angličtině, tak jsem zvědav, jak si vesničtí strýcové a všeumělové poradí...
Uzemnění a pospojování má ještě další význam jako ochrana před výbojem statické elektřiny, indukcí cizích napětí, ta dobře popisuje Vka. Brok.
Vít Rotrekl:
Ujal jsem se pana Pavla.
Provedl jsem výpočet dostatečné vzdálenosti? (v příloze pro pevný mat)
Úprava bude spočívat v osazení vyššího jímače a posunutí nad hřeben. Dostatečná vzdálenost tam bude dost na těsno, ale vyjde to. Ten pohled z úvodu tématu zkresluje.
Ještě si rozmyslím, jaké bude provedeno ukotvení jímače, jestli na dvě GF tyčky nebo držák jímače na hřeben.
Mmch, když dám GFT tyčky, tak se mě ta dostatečná vzdálenost ještě zmenší, protože teď jsou tam nějaké "GFK" tyče od někoho, ne originál DEHN, takže se s nimi musí počítat jako s pevným materiálem.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana