Opravdu nezemnit anténní stožár?
Jan P:
Řeším jednu věc u stožáru pro anténu, resp. pro wifi anténu (pouze, antény nemáme).
Novostavba, původně udělán projekt na hromosvod - 4 svody, 2 malé jímače nas štíty (sedlová střecha) a jeden velký prut na komínu uprostřed.
Abychom mohli mít wifi, tak bylo třeba stožár kousek nad komín - zašel jsem za projektantem, který dělal hromosvod, doplnil mi to tak, že se namontuje stožár s oddáleným jímačem, jímač na komínu mám nechat. Foto přikládám.
Když jsme dělali elektro, tak elektrikáři vytáhli na půdu (ze svorkovnice uzemění) CY25 zž, prý na anténu.
Nicméně, když jsem se projektanta zeptal, zda mám ten wifi stožár připojit tímto vodičem, odpovědí bylo, že se to tak často dělá, ale že by to nedělal, protože i tak prý hrozí riziko přeskoku blesku. Takhle se prý chová izolovaně. Ukazoval a maloval mi nějaké obrázky apod. ale to nemám vyfocené. Každopádně to, že je upevněn v trámech mi úplný klid nedává... nemůže to zapálit trám při úderu?
Pročetl jsem i Kníšku, ale nevím, no.
Rád bych znal váš názor, než do toho budu šťourat víc. Přece jen projektant má celkem dobrý reference v širokém okolí a působí, že ví o čem mluví.
Jiří Schwarz:
Potenciálové vyrovnání je třeba provést i u zařízení, která jsou umístěna v ochranném prostoru oddáleného jímače.
Ale já bych podle té fotky měl strach že by to mohlo být "úplně špatně", zkuste udělat více obrázků, aby bylo vidět především jak je vyřešeno hřebenové vedení vs. stožár
Tam chybuje hóóódně montérů hromosvodů a je otázkou jestli je to jejich chyba, nebo jim to špatně "připraví" projektant
Václav Třetí:
Zřejmě máte u komína možnost vstupu na střechu, zkuste to vyfotit hlavně tam, aby nebyly příliš zkreslené vzdálenosti mezi anténou, hřebenovým vedením, kablíkem od antény a oddáleným jímačem.
Hynek Čermák:
Stožár antény samozřejmě připojit na HOP. Je to i v Knišce 2.1 viz:
Jan P:
Průlez na střechu bohužel nemám, foto při pohledu ze štítu přikládám.
Podélné vedení hromosvodu jde přímo v držácích na hřebenáčích. Pokud jde o vzdálenost mezi hřebenem a stožárem, tak stožár je myslím ve 3. řadě od hřebene, tj. cca. 75cm?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana