Opravdu nezemnit anténní stožár?

<< < (2/12) > >>

Vít Rotrekl:
Vidím (tady podle těch dvou fotek) dvě chyby:
 - dostatečná vzdálenost jímače od komínu - na tom jímači bude podle mě dostatečná vzdálenost pro pevný materiála odhadem mezi 30-50cm +-,  takže podle mě není dostatečná vzdálenost dodržena
- pro hřebenové vedení bude platit to stejné, jen s tím rozdílem, že tam už bude dostatečná vzdálenost o něco menší

Když je na půdu vytaženo CY25, tak nevidím nejmenší důvod pro to, aby se nepřipojil na ten stožárek. On ten stožárek a anténa je samozřejmě přizemněný, ale přes nějaký UTP, který vede do domu, do zařízeních... Tím, že ten stožárek připojíte tím CY25 na uzemnění, tak ho dostanete na stejný potenciál jako je jímací soustava, a blesk nebude mít nutkání na něj přeskočit, a když by něco málo přeskočilo tak to ta CYA 25 hravě svede do země.

Pak je další věc, že by na kabelu/-ech co vedou z antény měly být osazeny svodiče přepětí, aby bylo svedeno to něco málo co by se případně do nich naindukovalo/přeskočilo.

Ale na toto téma už tu bylo popsáno tisíce stran...

Jan P:
Co se týče těch 2 chyb - první chápu tak, že je jímač zkrátka téměř nalepený na komín a měl by být od něho dále? U druhé to znamená, že jde hřebenové vedení moc blízko komína?

Ještě si pamatuji, že mi projektant říkal něco o tom, že připojením toho stožáru na potenciál země, může přitahovat blesk stejně, jako je tomu u hromosvodu. Nebo aspoň tak jsem si to vyložil. Hromosvody nejsou můj obor.
Každopádně připojit to mohu, je to jen rozmotání kluba a připojení přes svorku k trubce na půdě.

Vít Rotrekl:
Citace: Jan P  02.09.2019, 15:28

Co se týče těch 2 chyb - první chápu tak, že je jímač zkrátka téměř nalepený na komín a měl by být od něho dále? U druhé to znamená, že jde hřebenové vedení moc blízko komína?

Ano, chápete to správně.

Citace: Jan P  02.09.2019, 15:28

Ještě si pamatuji, že mi projektant říkal něco o tom, že připojením toho stožáru na potenciál země, může přitahovat blesk stejně, jako je tomu u hromosvodu. Nebo aspoň tak jsem si to

A proto je ten jímač, aby blesku nabídnul místo kam má udeřit. A anténní stožárek musí být v ochranném prostoru toho jímače, stejně tak komín. A vůbec celý dům.

Jan Franěk:
Také tam vnímám problém s chápáním jak funguje ochrana před bleskem, z pozice toho projektanta. Můžete sem prosím vložit tu projektovou dokumentaci? Možná tam těch chyb bude více.

Jinak samozřejmě je velmi důležíté ten stožár s WIFI anténou přizemnit k MET (|HOP) svorkovnici. Jde i o to že při úderu blesku do jímače, se může naindukovat dost nebezpečný potenciál i na předmětech skytých v ochranném prostoru jímače. Především pokud projektant zcela nechápe tuto ochranu a montér slepě provede špatně "nakreslené" provedení.

Doporučuji asi kontrolu nějakým RT s hlubšími znalostmi. To že tyto znalosti má, zjistíte velmi snadno tak, že si přečtete Kníšku.eu a položíte mu pár otázek. Hned budete vědět jak moc patří mezi osoby znalé.   ;)

Vojtěch Běhunčík:
Jsou na to dokonce i normy: ČSN EN 60728-11 ed.2 (česky) ed.3 (převzetí originálu)
---
Kapitola 11 „Ochrana před atmosférickým přepětím a vyloučení rozdílu potenciálů“ byla kompletně přepracovaná a restrukturaliz ovaná s ohledem kromě jiného na opatření a požadavky podle souboru norem IEC 62305 „Ochrana před bleskem“.
Byla doplněna nová informativní příloha A „Impedance zemní smyčky“.Byla doplněna nová příloha C „Příklady výpočtu nebezpečí úderu blesku“.---
Obě jsou "platné",  nicméně v drobných detailech se liší ...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana