Lze použít starý proudový chránič z NDR i jako jistič (In4 A)?
Rozmahel Vladimír:
Na JM a v JČ, - zemněné sítě nn, se fička z NDR objevila v sedmdesátých letech. Dodnes spolehlivě fungují v mnoha RD. Stalo se mi několikrát při revizi, že jsem přišel a fičko drželo. Po procvaknutí měřákem ale už nešlo nahodit. Typická závada spojení N-PE. Vlivem zmagnetování jádra ale drželo. Jakmile jsem ale setřel magnetický pel, odmítalo spoluráci.... velmi nepříjemná vícepráce...
Vždy ale byly v provedení s vodičem N. Nevím proč by to bylo pro motory?
Mezifázový zkrat souvisí s vnitřní impedancí sítě a chránič na něj neraguje. Totéž zkrat na kostru je věcí Idn a času.
Jirka Š. Svejkovský:
Tak musím svoje tvrzení uvést na pravou míru.
První proudový chránič 10 mA začala vyvíjet firma Paris & Co v roce 1937 podle německého říšského patentu z roku 1928. Výroba začala v roce 1943.
Jeho úkolem bylo "zabezpečení lidí a zvířat proti poškození při dotyku vodiče pod napětím sítě nízkého napětí", tedy ochrana před přímým dotykem. Už tehdy ovšem podmíněná přítomností ochranného vodiče, tedy jako ochrana doplňková.
Zajímavé využití se objevilo ve Francii, kde byl použit jako ochrana před neoprávněným odběrem (obvykle byl využit zemnič, jako druhý vodič).
Firma F&G v roce 1951 uvedla na trh první chránič typu G.
Zmínku o chráničích do ABB jsem kdesi četl, už to nedohledám. Byly využity pro ochranu drahých zařízení v průmyslu. Ale asi tam souvislost s označením IEA příliš nebude.
Pokud chcete více informací o historii, najděte si bakalářskou práci pana Ondřeje Kotrby "Testování proudového chrániče řady PFIM", ze které jsem částečně citoval.
Rozmahel Vladimír:
Asi bych někde doma našel starý návod k obsluze takového chrániče, ale hledal bych to dlouho...
Cituji z knihy ing.Sajnera "Práce na elektrických zařízeních a jejich obsluha" z r.1987. (norm)
Chrániče dovážené v současné době z NDR nemají nadproudovou a zkratovou ochranu a nemají odpovídající zkratovou odolnost a musí mít proto předřazeny příslušné jistící prvky.
Tipoval bych tedy ten údaj na max.možnou předřazenou pojistku.
Proud s účiníkem 0,7 se vypíná hůře než s účiníkem 1. To by mohly potvrdit staré obyčejné stykače používané v ranných časech v kompenzačních rozvaděčích pro spínání kondenzátorů.. . :'(
Milan Hudec:
Myslím že je to bratrská hodnota k tomuto, katalog OEZ LFE.
Jmenovitá zapínací a vypínací schopnost 500, 800 A
Dokážete to někdo vysvětlit?
Na OEZ jsem se v rámci jejich předváděček ptal, ale neuspěl.
Jan Bocek:
Citace: Milan Hudec 03.09.2019, 15:27
Dokážete to někdo vysvětlit?
Na OEZ jsem se v rámci jejich předváděček ptal, ale neuspěl.
OEZ to trochu vysvětluje v roce 2005 v časopise Elektro, viz příloha
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana