Lze použít starý proudový chránič z NDR i jako jistič (In4 A)?

<< < (7/9) > >>

Peter Lovacký:
Pekný výklad :)
Síce je len pre ističe a odpínače, no nešlo by toto Iea vysvetliť ako ekvivalent Io?
Si myslím, že keď prúd z toho chrániča bude unikať postupne cez nejaký odpor či zvod, tak to označili jak Ifn a chránič musí vypnúť do 0,1A. Kebyže ale prúd unikal rovno do skratu tak musí vypnúť skôr jak narastajúci skratový prúd dosiahne 160A a toto označili jak Iae. Podobne jak na tom obrázku 4
A že tie novšie sú už vymakanejšie, tak vydržia viac, teda tých 500/800
Si myslím :)

Peter Lovacký:
A mi k tomu aj celkom sedí, že kým skratový prúd dosiahne tých 160A, tak ubehne dajaký čas, ktorý by sa dal označiť ako maximálny za jaký musí chránič vypnúť
Ten čas sa nikde neuvádza, a že je teda nahradený tým prúdom Iea ktorý by ho podľa typu skratu mohol aj rôzne predlžovať.
Čo je už ale vlastne jedno, lebo pri prekročení 0,1A vypne tak či tak, len nevieme že jak rýchlo :)

Jan Bocek:
Citace: PetoL  04.09.2019, 06:11

Pekný výklad :)
Síce je len pre ističe a odpínače, no nešlo by toto Iea vysvetliť ako ekvivalent Io?
Si myslím, že keď prúd z toho chrániča bude unikať postupne cez nejaký odpor či zvod, tak to označili jak Ifn a chránič musí vypnúť do 0,1A. Kebyže ale prúd unikal rovno do skratu tak musí vypnúť skôr jak narastajúci skratový prúd dosiahne 160A a toto označili jak Iae.

Uvedený proudový chránič nemá žádnou zkratovou ani tepelnou ochranu a proto ten zkrat nevypne. Krabice ( FI) obsahuje jen diferenciální trafo a mechanismus na vypnutí falešného ( unikajícího) proudu FI 0,1 A na chráněný předmět.
Ten údaj 160 A říká, že předřazené jištění musí být takové, aby se tento zkratový proud 160 A nepřekročil.

Již to zde uvádí kolega Rozmahel,kde cituje známého guru elektrotechnik a pana Sajnera:

Chrániče dovážené v současné době z NDR nemají nadproudovou a zkratovou ochranu a nemají odpovídající zkratovou odolnost a musí mít proto předřazeny příslušné jistící prvky.

Pokud se těch 160 A při zkratu překročí, tak Fi odejde do "křemíkového nebe". Proto se před tyto FI předřadily vždy pojistky 25-32 A

Citace: PetoL  04.09.2019, 06:24

A mi k tomu aj celkom sedí, že kým skratový prúd dosiahne tých 160A, tak ubehne dajaký čas, ktorý by sa dal označiť ako maximálny za jaký musí chránič vypnúť

On nevypne, ale se zničí, nepůjde zapnout ani vypnout. Takových jističů jsem viděl desítky.....

Rozmahel Vladimír:
Citace: Jan Bocek  04.09.2019, 08:09

Pokud se těch 160 A při zkratu překročí, tak Fi odejde do "křemíkového nebe". Proto se před tyto FI předřadily vždy pojistky 25-32 A
Tady je to k zamyšlení.
Dnešní nezpožděné chrániče mají udávánu odolnost proti rázovému proudu 8/20 250A, G 3kA, S 5kA.
Řekl bych, že ten údaj 160A by mohl být něco podobného?

Peter Lovacký:
Aha, myslím že chápem čo mi chcete povedať, ale ja tomu že chránič má inú konštrukciu i funkciu jak istič chápem
Ja to myslel tak, že pri unikajúcom prúde 0,1A z L alebo N do PE vypne iba chránič, čo je logické, lebo pre chránič je to v princípe akože preťaženie, ale na istič je to málo a únik z N do PE ho ani nezaujíma. Teda kým tiež nie je 4pólový.
Kebyže ale uniká medzi L a PE 160A do skratu, potom už musí samozrejme že zareagovať okrem chrániča aj istič, ktorý reaguje svojou skratovou spúšťou. Keďže musia reagovať na skrat obidva, len každý s iným mechanizmom, istič cez skratovú spúšť a chránič cez rozdielové trafko, prečo nemôže ten Iea platiť pre chránič? Podobne jak platí Io pre istič?
Furt pritom myslím iba na skrat medzi pracovným a ochranným vodičom.
Mne vrtá v hlave ešte aj to, že čo vlastne určovalo čas vypnutia.
Pri prúde 0,1A o rýchlosti vypnutia rozhodla aj vtedy mechanika chrániča. Myslíte že pri skrate do 160A z L do PE to už chránič cez svoj mechanizmus nezvládal vypnúť, a istič ho mal ochrániť??

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana