Může být být hodnota izolačního stavu elektroinstalace >999MΩ?

<< < (7/8) > >>

Václav Třetí:
Citace: Vít Rotrekl  18.08.2019, 13:30

Vypadávající Hlavní jistič před elektroměrem B 25A/3, z ER do domovního rozvaděče kabel CYKY 4x16 ukončený na Hlavním vypínači.

Na jednu stranu prů...,  ovšem stále lepší když se to projeví včas než, když se  to začne hledat  až za rok či dva díky neúměrně vysokým účtům za elektriku. Kdysi jsem tady o tom již psal. Chatařka, která zaplatila díky úniku proudu z kabelu do země výroční doplatek asi o 10 000Kč vyšší než obvykle, tedy asi čtyřnásobek než v minulých létech. Kabel měl v zemi poškozenou jen jednu žílu, takže k výpadkům hl. jističe nedocházelo.

Jirka Š. Svejkovský:
Sečteno a podtrženo. Revizní technik by měl vědět, co dělá. Co mu naměřená hodnota říká. Čím to měří, jaká je situace v instalaci a jestli si může dovolit mávnout rukou nad nestandardním výsledkem.

MildaCZ:
Že otevírám staré téma, při měření izolačního stavu v bytě po rekonstrukci, kde i v celém paneláku byla předělaná celá stoupačka, naměřim 30Mohm fáze proti PE, to je předpokládám správně. Aspoň to na mne tak působí. Je to víc jak 1Mohm to pro mne bylo podstatné..
Měřeno s PU 182.1 megmet.

(poklona)  za odpověď ..

Jirka Š. Svejkovský:
Předpokládám, že jste měřil instalaci v bytě při shozeném jističi. Pak izolační stav stoupačky nemá na výsledek žádný vliv.
Změřený izolační stav se netýká jenom kabelů, ale i všech propojů v krabicích a v zásuvkách. Těch 30M je v pořádku.
Mimochodem, kdy byl ten měřák naposledy na kalibraci?

MildaCZ:
Samozřejmě při schozenem jističi...  jen jsem zmínil tu rekonstrukci  elektroinstala ce od pripojkove skříně až do bytového rozvaděče kvůli PE vodiči (ve stoupacce do SS PEN, do bytů ze stoupačky PE a N...),   protože proti němu je to přeci měřené, tak jsem si vysvětloval tak vysoký izolační odpor.. ale asi to není podstatné tedy.. :-)

Přístroj je tušim teď před termínem nové kalibrace - takže platnou kalibraci zatím má, pokud se ptáte na toto..
Každopádně  (poklona)  za odpověď..

Citace: Jirka Š. Svejkovský  22.04.2023, 10:11

Předpokládám, že jste měřil instalaci v bytě při shozeném jističi. Pak izolační stav stoupačky nemá na výsledek žádný vliv.
Změřený izolační stav se netýká jenom kabelů, ale i všech propojů v krabicích a v zásuvkách. Těch 30M je v pořádku.
Mimochodem, kdy byl ten měřák naposledy na kalibraci?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana