Může být být hodnota izolačního stavu elektroinstalace >999MΩ?
Tomáš Žabka:
Tohle není o ceně, ale o zodpovědnosti. Stát se to může kdykoli a komukoli, ale nejdůležitější je, ale se to místo nahlásilo a zaměřilo.
Kámoš řešil VO a říkal, že tam jsou tyto stavy nejhorší co mohou být, borci udělají výkop kvůli čemukoli co mají dělat, zasypou a časem cca po týdnu až 14 dnech, někdo začne dělat půpínky, že nesvítí půl ulice :).
Já jsem teď nedávno zprovozňoval děcký tábor (nějaký problém s napětím), proměřoval přívod, naměřil Riso PEN-L... cca 350kOhm a L ku L cca 550kOhm na 500V. Tak jsem šel hledat, tábor připojen AYKYz 4x16. Před spojkovací krabicí (napojen pohyblivý přívod do zásuvky u elektroměrovéh o rozvaděče) byl poškozený vnější plášť kabelu, jak někdo odděloval závěsné lano a přes tuhle trhlinu kabel fungoval jako hadice, do svorkové krabice nateklo při dešti dost vody, po otevření v ní byla hladinka cca 2cm. Samotný kabel měl 350MOhm, takže jsem vysušil krabici a čekal až nabere aspoň několik MOhm, potom zase vše zapojil a proměři. Samozřejmě, že jsem kabel "opravil" a trochu to "vyspádoval",ale zdánlivá banalita může způsobit celkem velký problém.
Peter Lovacký:
Citace: Vít Rotrekl 18.08.2019, 21:29
V podstatě máte pravdu. Jen to co působilo byla vlhkost.
Dobréé, furt sa tu dačo dá dozvedieť. 8)
Mne sa zatiaľ nepodarilo tak presušiť kábel ani s MI3201 na plné gule, ale asi ste tam mal len dajakú povrchová vlkhosť na ktorú ten krátky čas pri meraní stačil :) pri meraní pred skratom by tam boli celkom iné hodnoty, ale toto by šlo dosť ťažko trafiť.
Dakedy sme sušili káble s tancujúcou izoláciou s meracím vozom, predsa len to sušenie chce dačo viac času, a stalo sa že sme prešli zo sušenia do rázovania už pri 4kv a mohlo sa kopať (dance)
Miroslav Hlaváč:
Citace: Jiří_Hrubý 18.08.2019, 21:45
To je nejčastější příčina poruch na kabelech v zemi. Letos zatím tři a stejný modus operandi. Lopaty odřou nebo naseknou kabel, ať už krumpáčem, bagem, či při osazování nějakého betonového fundamentu, zamotají izolačkou a zapomenou. Jeden nešťastník to má po montáži čističky či přepadových trubek před 5 lety a letos, když už nad tím má skalku, aby zamaskoval tu ošklivost, mu to bouchá až v HDS. Když si to nechá vymezit, bude to stát půl důchodu a s vykopánim a opravou celej. Na těch šmejdech si už nic nevezme. Tak holt jede na 2 co zatím drží a bojí se, že zaprší. Je mi z takových šmejdů (zle) přitom jak víme, oprava hned po poškození nestojí dohromady nic.
Bohužel nejčastější závada na kabelových vedeních v zemi,za to bych věšel...
Jiří_Hrubý:
Citace: Miroš Jan 18.08.2019, 22:22
Kdo chce kam, pomožmemu tam. :(
Pokud by se nehonil za co nejnižží cenou, ale za kvalitou, nestalo se to. :)
Odkdy je vysoká cena zárukou kvality?
Ta firma měla kladný reference, jen už pár let zaměstnává kvůli nedostatku levný pracovní síly různý tupý lopaty, co nechtěj problémy se šéfem, tak nic neřeší.
Problém je jen a pouze v lidech, v jednotlivcích, co vzniklý budoucí průser zaplácnou hroudou hlíny a jdou dál...
A zakázka na domovní ČOVku s napojením ven v délce 10m za 250k zrovna žádná láce, z toho tedy čistička za 60k dodaná firmou, ovšem nákupka pod 40 s DPH...
Takže cena opravdu nezaručí kvalitu a odborný přístup, holt někdy i za působivý tlachání o úsporách se připlácí...
Ostatně dokud to nebude jako v D, že majitel si nechá 10% a 90% dá do firmy a mezd, kdežto tady vesměs naopak, kvalita zaměstnanců se nezvýší...
Miroslav Hlaváč:
Může být chyba ve vypínači se signalizační doutnavkou,hodnota by tomu odpovídala,sám jsem měl problém s výchozí revizí chyba byla právě tam...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana