Ako vykonať revíziu prípojky pod napätím?

<< < (3/7) > >>

Jan Bocek:
Citace: František Labai.  16.08.2019, 23:58

Vie mi niekto poradiť, ako postupovať pri revízii prípojky, ak nie je možné vypnúť napätie? Predovšetkým myslím na izolačný odpor, dá sa toto meranie nahradiť iným meraním?

Citace: Jirka Š. Svejkovský  17.08.2019, 19:39

Situace přívod pod napětím je lepší, než přívod bez napětí. Máte šanci změřit impedanci, pořadí fází a treba zjistit funkčnost zařízení (třeba elektroměr). Izolace se změřila tím, že to neřachlo, když to zapli. Ale pššš, nikde to neříkejte.

Citace: Jirka Š. Svejkovský  18.08.2019, 20:03

Špatný izolační stav je i 10k. To vám pojistky určitě nevyhodí. Je jenom na RT, jestli se na měření vykašle a riskne to. U výchozí revize se dá předpokládat dobrý stav (pokud to při tahání nikdo neprodřel). U pravidelné je riziko omylu větší.

Pro mě je důležitější ověřit ochranu před úrazem, než spolehlivost.

Revizní technik se s tím poradí.....a pokud nejste RT, tak se jej zeptejte "jak"....

P.S. Blbnout někdy "na kvadrát" není vhodné....

František Labai.:
Ďakujem všetkým slušným odborníkom za snahu vecne odpovedať. A odkaz pre p. Boceka: Každý sa nenarodil múdry, ako vy, niekto sa občas potrebuje poradiť so skúsenejšími odborníkmi.

Jiří Schwarz:
Jako tradiční rejpal bych si dovolil zeptat se jestli jde o výchozí revizi nebo pravidelnou.
Ono totiž působí poněkud podivně když se nedá něco vypnout z důvodu výchozí revize

Jan Bocek:
Citace: František Labai.  21.08.2019, 23:52

Ďakujem všetkým slušným odborníkom za snahu vecne odpovedať. A odkaz pre p. Boceka: Každý sa nenarodil múdry, ako vy, niekto sa občas potrebuje poradiť so skúsenejšími odborníkmi.

Moudrý se člověk nenarodí. Již stařičký král Šalomoun píše v knize přísloví, že počátek moudrosti je v bázni, úctě před něčím, před někým a že moudrost se dále získává cvičením. Bylo zde přímo i mezi řádky napovězeno spousta elektrikářskéh o moudra. Proto jsem některé citace zdůraznil.

A ted prakticky. Realizoval jsem stovky přípojek. Rozumíme tím vedení od HDS po dráty nebo kabelovou přípojku distributora. Připravím nový kabel, zapojím jej v HDS  a stočený smyčkou je na sloupě, nebo u kabelové skříně. A čekám až přijedou hoši s plošinou a oprávněná osoba, která to připojí pod napětí. Dříve jsem to připojoval i na ty dráty sám. Za 60. roků nic neřachlo.
Po připojení změřím napětí mezi fázemi a proti PEN. Změřím impedanci obvykle pod 0,4 a dnes i lepší. A isolační odpor této přípojky? Obvykle do "předepsané" kolonky uvedu, že je větší než 20 megaohmů. Pokud to tam neuvedu, tak dívčice z distribuce mi to vrátí.

Isolační odpor je důležitá veličina, ale krevní tlak si také neměříte 4x denně a víte, že nějaký je a dokonce si myslíte že je dobrý. Tak nějak je to i s hodnotou isolačního odporu. Ne vždy je nutné jej exatně měřit.

Pro revizi přípojky je dobré znát jemnou hru šachovou. A nemusíte být Pachman. Jsou to především kombinace a odhady. Když se u šachové hry blbne na kvadrát tak je to rychle blížící se mat. Omlouvám se, pokud jste to pochopil jinak mezi řádky. Nemohu vám napsat polopaticky, že měření isolačního stavu je hovadina. Protože někde ano někde ne. Ale u přípojky? No.....

Vlado Konrád:
Súhlas.
U novej sa meria  pred pripojením na distribučnú sieť. U existujúcej je to neriešiteľné a použije sa zdravý rozum- teda nemeria sa . Vzhľadom na to, že je to majetok distribučnej nie je možné jej odšablónovanie od siete ,  zmeranie a pripojenie späť. Ale ak sa chce dá sa to, len to musí spraviť majiteľ prípojky a cena za zmeranie izolačného stavu je desatina promile z ceny vyúčtovanej distribučkou za uvedenie do beznapäťového stavu a znovupripojeni e.
 P. Labai, metóda merania izolačného stavu vedenia pod napätím neexistuje už z princípu merania namáhania dielektrika skúšobným napätím a meraním zvodového prúdu dielektrika

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana