Je v pořádku průchod vodiče SYKFY 2x2x0,5 skrz krabici vypínače 230V?

<< < (4/5) > >>

Jan Vodička:
Jen doplním, že ten kablík od zvonků vede spodkem krabice přímo do tabla, není veden spolu s tou 1,5 CYKY. Jen se prostě potkávají v krabici.

Milan Hudec:
Citace: Zdenek Skotnica  07.06.2019, 14:20

A co přímo v přístrojích? Tam jsou mnohdy v jednom svazku  L, N, s kabely za sekundarem trafa, stínění, další kabely přístroje..... ............ A to vše s jednoduchou izolaci a navíc stažené stahovací páskou  >:(

Ale to je v pořádku.
Velice zjednodušeně.
Jedna základní plus druhá základní se rovná dvojitá, za podmínky že obě základní jsou konstruovány na nejvyšší vyskytující se provozní napětí včetně přepěťových přechodových jevů.

Toto ovšem není případ z fotografie, kde s velkou pravděpodobnos tí datový kabel nesplní podmínku přechodového děje, a navíc je od živých částí oddělen jednak povrchovou cestou a jednak vzdušnou vzdáleností, přičemž tyto vzdálenosti nesmí za provozu klesnout pod jistou mez, což opět s ohledem na způsob uložení v krabici splněno není.
Samozřejmě pokud dotyčný montážník veškeré tyto podmínky výpočtem prokáže za splněné, lze uvažovat o relevantnosti takového řešení.

Jan Franěk:
Jen trochu doplním kolegu.

Ještě se mi osobně nelíbí uložení toho kabelu pod omítku. Domnívám se že není určen k uložení přímo v omítce, třeba bez ochranné trubky a podobně.

Jan Vodička:
Ne, kablík je v liště, ne v omítce. Ta už se mi na fotku nevešla. A ten oblouk, jaký se tomu umělci na 1,2m dlouhé liště povedl, ten ani vidět nechtějte  :D
Ale průchod skrz zeď je nechráněný, a v jiných vchodech, kde nešlo použít krabici vypínače, je ten přechod lišta/zeď zamatlán jakousi omítkovinou.

Pátral jsem v normách, zda se někde přímo píše, že instalační krabice nelze použít zároveň pro silno i slaboproudou instalaci  (norm),  ale tak napřímo to nikde nejspíš není. Takže to bude o výkladu toho, co je k dispozici. Každopádně za spolupráci...

Milan Hudec:
Jak u blbých.....
Krásně rozebraný dotaz, a nelze poděkovat..... ..

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana