Jak správně ověřit revizním přístrojem podezření na probíjení zdi?
František Šohajda:
Když instalace probíjí, nic není jednodušší než změření IZO ....
Proč? Protože uniká někde mimo izolaci proud!! Pak to kope, brní....
I bez namočení se to dá určit předběžně. Pak např. může na 100% zjistit kabel i třeba namočení rozprašovačem, po celé délce kabelu který je ve zdi.
Může se i dostat voda do krabice při omítce! I to jsem zažil, že zedník se třepal i s lžící, kterou opravoval omítku kolem krabice, kde byl papír jako kryt, než se dá klasický po ukončení omítek.
Musíte ale najít ten správný kabel, co je narušený!
Lukáš Láryš:
Řešil jsem jednou podobný problém a přesné místo jsme zjistili termokamerou, unikající proud vysušil okolí rychleji než zbytek zdi a ta pak měla malinko vyšší teplotu. Ovšem omítky byly nové (novostavba). Měření izolačního odporu nám nepomohlo, protože v místě poškozeného kabelu byla omítka již zcela vysušená.
Jiří_Hrubý:
Měřit Riso proti suché cihle a písku, to je kumšt :)
Otázka je, co zedníka brnělo, sice už jsem zažil tančícího zedníka při zazdívání díry po staré RIS, kde zůstal nečekaný hadrák, sloužící k černému odběru a který nyní dodával, ale jsou situace, kdy brnění způsobuje obyčejný pohyb ruky kdy je nějakým způsobem podrážděno nervové zakončení, zejména při různém namožení a podobně.
Možné je i že zedník vnímal rozdíl potenciálů země, kdy byl opřen o rám rozvaděče a šudlal po vlhké zdi s jiným potenciálem. Někdo vnímá bolestivě i 4,5 voltovou baterii na zpocené ruce.
Termovize je dobrý nápad, ovšem opět vyžaduje vodu. Protože každý termokameru nemá poruce, asi bych jako alternativu viděl namočit a použít alobal jako plošnou sondu.
Jirka Š. Svejkovský:
Já dneska dostal prdu od noťasu, když jsem poskytl svůj otisk prstu. Tak nevím. Mám měřit unikající proudy, nebo se obrátit na BIS?
Hugo K.:
Neměl zedník silonové spodní prádlo ?
Kdysi dávno jsem si z NDR přivezl extra dlouhá trika pro revmatiky. Za tmy jsem byl jako ohňosroj. ;D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana