Jak správně ověřit revizním přístrojem podezření na probíjení zdi?
Tomáš Žabka:
Předpokládám, že mnoho z vás se už setkalo s tím, že mu zedník s odstupem času řekl, že ho brněla zeď.
Situace je následující v po nově provedené rekonstrukci elektro, kdy byly všechny staré dráty odstříhány a odpojeny z rozvaděče a odpojené (odstříhané) konce vodičů zazděny. Mi dnes zedník řekl, že když dělal finální úpravu, brněla ho zeď, prováděli mokré práce (štukování a nátěry) okolo hlavního rozvaděče. Příprava pro zedníka byla provedena tak, že spínací přístroje a zásuvky byly vyndány z krabice vloženy do igelitových pytlíku a pyptlíky zaizolovány (nemají styk se zdí). Elektroinstala ce je pod napětím a je provedena kabely CYKY vše je spojováno pouze pod krabicemi a samozřejmě v rozvaděči jističe jsou na DIN a nepředpokládám, že by do nich zedník dokázal dostat vodu.
Potom co jsem dokončil elektroinstala ci (dělal jsem ji já komplet celou na dvě etapy) provedl jsem kompletní kontrolu (revizi) Eurotest 61557 nikde nebyl problém izolační stav byl v pořádku, chrániče také drží. O víkendu ještě jednou zkontroluji jestli jsem někde nepřehlédl provizorku s první etapy (ta by mohla vest napětí na zazděný vodič).
Potřeboval bych poradit od zkušenějších kolegů jak prověřit bezpečnost instalace aniž bych musel vše namočit a doufat, že se problém opět objeví. Případně jakou funkci na revizním přístroji použít na hledání tohoto problému, měření izolačního stavu už není dost dobře možné, jsou již připojeny spotřebiče v kuchyni, osvětlení a další.
Jiří Mudra:
Bez alespoň zvlhčení zdiva to možná nebude lehké. Osobně bych podle výpovědi zedníka vytipoval místo, oblast kde byl problé.
Starší žehličku bez teflon.povrchu (nebo obdobný předmět) bych připojil pouze na PE a měřil procházející proudy při "žehlení" povrchu.
Rozmahel Vladimír:
Píšete, že šlo o rekonstrukci. Předpokládám starší cihlovou výstavbu ?
Při omítání špalety stále zedníci zatloukají skoby do zdi, aby jim podržely lať. Pak stačí tou skobou chytit kabel a je to.
Pokud to probíjelo v okolí rozvaděče, tam bude asi ta případná porucha.
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Jiří Mudra 18.04.2019, 08:20
Starší žehličku bez teflon.povrchu
A nestačila by mírně upravená žehlička elektrikářská?
Jiří Kubík:
Já měl kdysi v takovém případě výhodu.
Zasádrované konce vedení 4× bez pytlíků.
Byla to vlhká místnost a to místo na zdi bylo suché.
Taky bych si udělal plošnou sondu a měřil radši proti zemi napětí.
Jestli to cítil, tak to mohlo být tak od 40V výše.
Nějaký ten volt by se tam mohl najít i za sucha.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana