Jak identifikovat zdroj rušení které vidím analyzátorem?
Matěj L:
HDO- pokud je mi známo, tak není vysíláno trvale, bez přerušení, frekvence je o něco nižší, nicméně (poklona) za podnětnou připomínku, že trafem projde i na f 1060Hz.
Výše uvedený snímek sinusovky je v rozlišení 100V/dílek, kdy rušení má zhruba úroveň 1 dílku, tzn. na vstupu do trafa by muselo mít úroveň zhruba 5,5kV, což HDO nebo PLC nebude.
Na nějakou výrobu jsem měl původně také podezření, na 22kV lince je v těsné blízkosti FVE 1,5MW, ale vzhledem k tomu, že je v síti přítomno i v noci, tak bych FVE vyloučil.
Nedaleko jsou také 2 větrníky o výkonu 2x3MW, ale rušení je přítomné i za úplného bezvětří, takže to bych taky vylučoval.
Přijde mi zvláštní, že by distributor o takovém problému na lince 22kV nevěděl, přeci jen tam je vícero odběratelů a dá se předpokládat, že se problém bude projevovat i u nich.
V příštím týdnu se to budu snažit konzultovat s distributorem, uvidím, jak se budou tvářit.
Jiří Kubík:
Já samozřejmě vím, že to není HDO a že už se tenhle kmitočet nepoužívá, jenom jsem
tím chtěl naznačit, jestli to nemůže být nějaká superponovaná frekvence.
Jiří Kubík:
Abych moc nemachroval, tak u superponování znám jenom princip a jednou se mi
podařilo ho vidět v síti na opsciloskopu.
Ale byly časy kdy 500W vysavač s vadným odrušovacím kondenzátorem, nebo úplně bez něho
dokázal po síti vyřadit televize a rádia v širokém okolí.
Petr Liskar:
Citace: Matěj L 10.03.2019, 13:48
Na nějakou výrobu jsem měl původně také podezření, na 22kV lince je v těsné blízkosti FVE 1,5MW, ale vzhledem k tomu, že je v síti přítomno i v noci, tak bych FVE vyloučil.
Proč to vylučujete? Myslíte, že ta FV elektrárna na noc střídače odpojuje?
Citace: Matěj L 10.03.2019, 13:48
Nedaleko jsou také 2 větrníky o výkonu 2x3MW, ale rušení je přítomné i za úplného bezvětří, takže to bych taky vylučoval.
Děláte předčasné závěry. To, co vidíte, nemusí být způsobeno dodávkou, ale i odběrem.
Jiří Schwarz:
Citace: Petr Liskar 10.03.2019, 15:41
Proč to vylučujete? Myslíte, že ta FV elektrárna na noc střídače odpojuje?
...
Aby to udělalo takovou "pilu", musela by tam FVE tlačit pořádný výkon.
Střídač běžící "naprázdno" a jen se "synchronizujíc í" by asi nedodával ani neodebíral tolik, aby takhle nabořil průběh poměrně tvrdé výkonné sítě
Moc se mi nechce věřit, že by tam měli takové akumulátory.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana