Kdo zodpovídá za rozvody od ER do bytů?

<< < (2/5) > >>

Jan Franěk:
Citace: Lukáš Švejzdral  11.02.2019, 18:31

Problém, ale nastává s vedením do jednotlivých bytů, které je provedeno dnes již nevyhovující kabeláží.

Definujte mi prosím nevyhovující kabeláž?  

Jinak se shoduji s názorem Davida Hrudy.

Pak ještě jiný pohled. Pokud je toto vedení v majetku  a odpovědnosti majitele bytové jednotky, jakým právem mu chcete přikazovat aby provedl jeho výměnu? Nejprve hledáte jak se odpovědnosti zbavit a pak o tom chcete rozhodovat? S tím souvisí i má otázka. Co to podle vás znamená nevyhovující kabeláž? Někoho to ohrožuje?

Citace: Lukáš Švejzdral  11.02.2019, 20:14

Dá se tedy revize 'ukončit' u  výstupních svorek nového rozvaděče ? 

Každá revize obsahuje popis čeho se týká. To je základ jasně definovat od-do aby to bylo jasné a neodiskutovate lné.

Peter Munka:
Moja situacia je mierne odlisna : som zastupca vlastnikov, ale spravu objektu vykonava bytove druzstvo, ktore kontroluje aj objednava revizie spolocnych priestorov. U vas, ked spravne chapem, si spravu bytoveho domu riesite sami. Z hladiska rozdelenia spolocne - sukromne to nie je podstatne. Vseobecne plati : stupacie vedenie (voda, plyn, elektro, kurenie) je spolocne aj v pripade, ked bytom len prechadza (kurenie, plyn). Rozhranie je ventil, ktory uz tiez patri k bytu, vsetko za nim je uz sukromne (s vynimkou plynomera napr). Rovnaka logika plati pre elektromer a hlavny istic.

Na schodzi mozete prijat lubovolne uznesenie, ak nebude v rozpore so zakonom, aj finacovanie rekonstrukcie privodu do bytu z fondu oprav, jednorazovy prispevok za kazdy byt ...  Zo zakona musi majitel bytu udrziavat instalaciu v stave, ked neohrozuje okolie, ale prinutit ho mate len velmi malu sancu. "Peciatkovy revizak" sa najde vzdy, ak budete majtela bytu velmi tlacit, ukaze vam reviziu podla noriem z roku postavenie bytovky.

Zaver : vymente stupacky, istice a odbocky od elmeru ukoncite radovymi svorkami,

Lukáš Švejzdral:
rozvody do bytu jsou provedeny kabely s textilní izolací bez barevného značení 4x4 mm2 cu, v husím krku z tvrdého papíru napuštěného "asfaltem" (bohužel neznám přesné značení)  předpokládám nikdy neměněny tedy okolo roku 1940.Hlavní jističe 3x21A.  Celkově mi jde hlavně o bezpečnost celé instalace, již několika elektrikáři mi bylo potvrzeno, že instalace je nevyhovující a morálně zastaralá. Proto hledám cesty jak z toho ven a popřípadě, že nedonutím majitele k rekonstrukci zajímá mě právní zodpovědnost. 

Jan Franěk:
Citace: Lukáš Švejzdral  11.02.2019, 20:29

rozvody do bytu jsou provedeny kabely s textilní izolací bez barevného značení 4x4 mm2 cu, v husím krku z tvrdého papíru napuštěného "asfaltem" (bohužel neznám přesné značení)  předpokládám nikdy neměněny tedy okolo roku 1940.Hlavní jističe 3x21A.  Celkově mi jde hlavně o bezpečnost celé instalace, již několika elektrikáři mi bylo potvrzeno, že instalace je nevyhovující a morálně zastaralá. Proto hledám cesty jak z toho ven a popřípadě, že nedonutím majitele k rekonstrukci zajímá mě právní zodpovědnost. 

OK. Morálně zastaralá ano a sám bych rekonstrukci doporučil. Ale jak elektrikář pozná že je instalace nevyhovující by mě fakt zajímalo.

A právní odpovědnost? Zde jste na odborném portále elektro. Pokud hledáte právní radu, musíte to zkusit jinde.

Lukáš Švejzdral:
v první řadě mě zajímal názor odborníků, jak se k takovému problému postavit. Řešení z praxe by mi dodalo širší nadhled. Co se týče přívodu do bytů tak dnešním normám nevyhovuje průřez vodiče PEN. Snažím se dobrat k výsledku, který by byl win-win pro všechny zúčastněné strany.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana