Kdo zodpovídá za rozvody od ER do bytů?

(1/5) > >>

Lukáš Švejzdral:

Moje otázka směřuje k objektu, kde je 8 bytových jednotek a ustanoveno SJV objektu. V přízemí objektu se nachází elektroměrový rozvaděč, který neprošel pravidelnou revizí. Na schůzi se odhlasovalo, že se rozvaděč včetně přívodu od HDS vymění. Problém, ale nastává s vedením do jednotlivých bytů, které je provedeno dnes již nevyhovující kabeláží. Rekonstrukce těchto rozvodů je finančně a stavebně náročná a ve fondu na to již nejsou prostředky. Moje otázka zní, kdo je za tuto kabeláž zodpovědný ? Patří do společného majetku SJV nebo náleží jednotlivým bytům? Zajímá mě názor z praxe kdo tuto výměnu platí?

Jiří Schwarz:
To je velmi častý problém, že to není nikde "napsáno a podepsáno" a vznikají spory.
Obecně končí dodavatel na pojistkách, vedení od pojistek k elektroměru a od elektroměru k okruhovému rozvaděči je v režii odběratele.
Takže na koho je přihlášený elektroměr? Pokud na vás jako na koncového odběratele, pokud se nenajde jiný záznam, podepsaná dohoda, asi se toho nezbavíte.

Lukáš Švejzdral:
dobrá ještě jinak, jádro sporu leží v rovině, že jako předseda společenství mám povinnost revidovat el. zařízení pro společné prostory (rozvaděč, sklep, chodby, půda),  za které tedy nesu zodpovědnost, otázka zní jestli do tohoto patří i přívody k jednotlivým bytovým jednotkám nebo moje zodpovědnost 'padá' u svorek v el. rozvaděči. Zajímal by mě názor revizního technika, jak by pohlížel na takovou revizi. Právně nemám páku donutit jednotlivé vlastníky k rekonstrukci přívodu a z na opravu z fondu nejsou prostředky.

David Hruda:
Pokud to není upraveno ve stanovách, tak to bývá společné po výstupní svorky ER, co je za, je již majitele bytu.

Lukáš Švejzdral:
Takže v mém případě by jste postupoval tak, že v rámci sjv by se vyměnil elektroměrový rozvaděč včetně přívodu od HDS a na svorky nového rozvaděče se zapojí staré kabely a bude na každém si přívod zajistit sám? Jak bude probíhat revize takového zařízení ? Dá se tedy revize 'ukončit' u  výstupních svorek nového rozvaděče ? 

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana