Znáte chránič který vypíná pouze fázi (L)?
Jiří Schwarz:
Citace: Fuk Tomáš 22.01.2019, 10:50
Měl bych trochu obavu o to, že PEN procházející tím rozdílovým transformátore m bude mít vyhovující vlastnosti pro ochrannou funkci PENu.
Když změřím impedanci mezi L a N před chráničem a za chráničem, rozdíl je tak malý, že "schová do třídy přesnosti" měřidla.
Takže z toho bych osobně až tak velký strach neměl. Podstatně víc ovlivní impedanci některé vícenásobné zásuvkové panely s filtry (psy na prodlužkách)
Jan Franěk:
Citace: Jakub Kobera 21.01.2019, 22:25
Zatím jsem si nevšiml argumentu kdy by takový chránič bezpečnost jakkoli zhoršil.
No, co na to říci. Z mého pohledu v případě kdy i po výpadku PCH zůstane PEN průchozí, nedojde ke zhoršení bezpečnosti. Vnímám ale bohužel i to, že v drtivé většině případů ji ani nezvedne. Z mne je to ptákovina, navíc odporující předpisům.
Uvědomte si, že většina těchto ochran se skládá za sebou tak, aby se úroveň bezpečnosti zvedala. tedy když zafunguje která-koliv z nich, obvod je přerušen. Vy stavíte bezpečnost na tom že pokud tato ochrana bude v pořádku, tak možná zafunguje jiná ochrana. Tedy zjednodušeně říkáte že namísto zapojení ochran "do série" stavíte ochranu na zapojení "paralelně". Neberte to přirovnání úplně doslovně protože je nepřesné. Jde jen o jednoduchý příměr, který vám možná pomůže trochu si to srovnat.
Milan Hudec:
Citace: Jiří Schwarz 22.01.2019, 17:47
Když změřím impedanci mezi L a N před chráničem a za chráničem, rozdíl je tak malý, že "schová do třídy přesnosti" měřidla.
Takže z toho bych osobně až tak velký strach neměl. Podstatně víc ovlivní impedanci některé vícenásobné zásuvkové panely s filtry (psy na prodlužkách)
Jirko já pochopil, že narážka se nesla spíše v duchu zajištění mechanické spolehlivé vodivosti v chrániči.
Javorsky:
Citace: Jakub Kobera 18.01.2019, 00:53
Objevil jsem, že existují proudové chrániče keré odepínají pouze jeden pól.
Priznavam ze mi v dnesni hekticke dobe mnohe unika...:-)
Muze sem nekdo vlozit konkretni typ takoveho chranice L/PEN s technickymi udaji jeho vyrobce?
Jirka Š. Svejkovský:
PEN za chráničem nemá co dělat. Teoretické debaty o tom, jak by to šlo nebo nešlo jsou mimo realitu. Od roku 1996 je PEN normou uznané peklo a tak je potřeba to chápat.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana