Provádí se výchozí revize po opravě 3f motoru a čerpadla?

<< < (2/4) > >>

Honza Veselý:
Přesně tak. Ono se mnohým podlomi kolena, když chceš protokol o Odborné montáži. Na motor s.ru, ale než nahodim jistič, a předat do to běžného užívání, přezkoumam ochrany tam kam dostanu, aby to někoho nezabilo, ochranné pospojovani, koncaky, havarijní zastaveni a tak. Prostě "na co dosahnu',  věřím ze zbytek řeší protokol o Odborné montáži a pak periodické zkoušky a revize, které ovšem nedelam já. A je to dobře, Revize ma dělat někdo cizí, ne ten kdo to montoval/oživoval přestože ten papír na to ma.
Na o obecný dotaz odpovídam:
Za me zaleží na místních poměrech. A nepsal bych ta vychozj.,  ale bych pouzil slovo dilci mimoradna po opravě, trvani do běžné pravidelné. Ale zase, místní poměry.

Jan Franěk:
Citace: Jiří Soty  26.11.2018, 22:21

..revizní technik nechtěl připojit nové čerpadlo, které bylo na 3x400V (4. žíly) a bylo na něm nastaven vodotěsnou smršťovací  kabelovou spojkou kabel zase 4. žíly, který prodloužil přívod o 5 metrů. Že se musí podle nové normy všude dávat kabel 3. a 5. žílový 230. a 400 V.

Dle mého mínění se plete. Podle mne se u čerpadla ohání normou na pevné rozvody, což jaksi nejde dohromady.

Opravím motor a vystavím protokol (nebo podobný dokument) o opravě zařízení. To znamená že ručím za to že opravený motor nejen funguje, ale splňuje i bezpečnostní parametry. Za to by měla ručit ta organizace co opravu provedla. Ta by měla mít uložený protokol o provedených zkouškách (revizi/kontrolu po opravě) a na vyžádání by jej měla předložit. Mě, jako RT stačí jen "papír" že opravu provedla odborná firma XXX a že zařízení je OK. Víc se v tom pitvat nemá smysl, nejde li o nějakou specialitu.
Samotná výměna (zapojení) na stroji už musí odpovídat místním předpisům. Ty předepisují pracovní postupy, způsob testování, zkoušení ochran a podobně. Je jedno zda to dělá externí firma, nebo místní údržbář. Pokud jdu dělat do nějakého provozu jako externista, musím dopředu vědět co po mě chtějí, nejen co se práce týká, ale i dokumentace k odevzdání a podobně. Jsem li na údržbě tak se předpokládá že už to znám a vyplním požadovanou dokumentaci k zařízení o tom jaký zásah a kdy jsem na stroji provedl. |To je pak důležité kvůli plánování pravidelné údržby a podobně.

Taky doufám že se tady objeví Honza Boček a doplní, či uvede na pravou míru naše příspěvky  ;)

Jan Bocek:
Provádí se výchozí revize po opravě 3f motoru a čerpadla?

Výchozí revize stávajícího zařízení se po opravě NEPROVÁDÍ.

Pokud na stávajícím zařízení nastanou změny citované v ČSN 33 1500 článek 2.6.,  pak se výchozí revize musí provést a posuzuje se to jako nové zařízení.
Znamená to přemístěním a jinou (novou) instalaci, změna zapojení proti původní dokumentaci, jiný typ motorů, změna mechanické části a podobně.

Na druhé straně objednatel dostane z navijárny, nebo opravny nějaký protokol, kde je uvedeno, že byla provedená napětová zkouška isolace a funkční zkouška. ´

A provozovatel MUSÍ podle zákona provést kontrolu před uvedením do provozu odborným pracovníkem. K tomu slouží návod v NV 378/2001 Sb. ,  jak to má provést.
Je věcí provozovatele, zdá má odborné pracovníky, kteří vystaví "dílčí zprávu" o uvedení do provozu, anebo si objedná revizního technika na provedení pravidelné revize.

Před uvedením zařízení do provozu po opravě je nutné, aby byl vystaven protokol,  kde bude potvrzená funkční zkouška podpisem. Je jedno, jak se bude tento dokument nazývat. Jinými slovy, mám "glejt" z opravny, že motor je dobrý. Ale musím zkontrolovat připojení motoru a hlavně připojení a obvody PE, dále ochrany proti přetížení a zkratu a celou INSTALACI. A také všechny bezpečnostní požadavky dle NV 378/2001 Sb.

Všimněme si, že NV 378/2001 Sb. a Zákoník práce platí mnoho desítek roků a pro mnohé je to velké překvapení.

Milan Hudec:
Honzo nikoli.
Pokud není sjednáno jinak, opravna nijaký protokol vydávat nemusí, jelikož za dobré parametry opraveného výrobku ručí již z podstaty obchodního konání.
Důležitá je ovšem smlouva, která by měla specifikovat jak problém tak nápravný úkon.

Jan Bocek:
Citace: Jan Bocek  27.11.2018, 09:51

Na druhé straně objednatel dostane z navijárny, nebo opravny nějaký protokol, kde je uvedeno, že byla provedená napětová zkouška isolace a funkční zkouška. ´

Citace: Milan Hudec  27.11.2018, 10:05

Honzo nikoli.
Pokud není sjednáno jinak, opravna nijaký protokol vydávat nemusí, jelikož za dobré parametry opraveného výrobku ručí již z podstaty obchodního konání.
Důležitá je ovšem smlouva, která by měla specifikovat jak problém tak nápravný úkon.

Milane, máš pravdu. Vycházel jsem ze "zvyklostní" praxe.
Na opraveném motoru byl štítek s ID ( interní označení zakázky) a dodací list. Protokoly se vydávaly pouze na žádost ve specifických případech. Protokoly jsou v interním archivu dodavatele.

Servis motorů nemá nic společného s kontrolou, nebo revizi elektrického zařízení před uvedením do provozu po opravě.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana