Provádí se výchozí revize po opravě 3f motoru a čerpadla?

(1/4) > >>

Jiří Soty:
Když se provede oprava, přemotání el. motoru a čerpadla. Musí servis provádět výchozí revizi s protokolem? Zatím dostávám názory 50:50, ale žádný servis je nedává. Když musí být, může ji udělat revizní technik EZ E4/A na nářadí a spotřebiče?

Jiří Schwarz:
Tady bych trochu dělal rozdíl mezi revizí opraveného motoru a nějakého celku, jehož je motor součástí:
Samozřejmě předpokládám nějakou výstupní kontrolu v opravně.
Pokud je čerpadlo provozováno jako přenosný spotřebič a motor je jeho součástí, já bych se řídil ČSN 33 1600, ed.2, část 5, odstavec 5.2
A podle toho by se revize spotřebiče po znovuuvední do provozu po opravě provést měla
A spotřebič může zrevidovat RT s rozsahem E4

Pokud je čerpadlo pevné nebo motor je někde pevně nainstalován, už to přesahuje osvědčení E2, tam je to po namontování motoru (čerpadla) spíše o kontrole ochranných opatření podle ČSN 331500 nebo 33 2000-6 a to je práce RT min. E2

Zdeněk Friedrich:
...také by to mohlo být strojní zařízení, na kterém by se měla po opravě provést kontrola ve smyslu NV č. 378/2001 Sb. a elektro část  dle ČSN EN 60204, RT min. E2.
Určitě by to rozebral do detailů Honza Bocek.

Jiří Soty:
Jedná se pouze o revizi ze servisu, tedy po opravě. Tak nikdo neví, kde bude el. motor zapojen a atd, el. motor nemá ani kabel, je ukončen pouze svorkovnicí. Čerpadla jsou již s kabelem, ale většinou bez zástrčky. Bohužel nikdo nedá žádný protokol o kontrole ani revizi. Dneska jsem obvolával velké servisy i prodejny, kde opravují v záruční době. K tomu mám další otázku, revizní technik nechtěl připojit nové čerpadlo, které bylo na 3x400V (4. žíly) a bylo na něm nastaven vodotěsnou smršťovací  kabelovou spojkou kabel zase 4. žíly, který prodloužil přívod o 5 metrů. Že se musí podle nové normy všude dávat kabel 3. a 5. žílový 230. a 400 V. Co mi moc nedává logiku. když se nikde nepoužije vodič N. Je to dost neekonomické.

Vít Rotrekl:
Citace: Jiří Soty  26.11.2018, 22:21

K tomu mám další otázku, revizní technik nechtěl připojit nové čerpadlo, které bylo na 3x400V (4. žíly) a bylo na něm nastaven vodotěsnou smršťovací  kabelovou spojkou kabel zase 4. žíly, který prodloužil přívod o 5 metrů. Že se musí podle nové normy všude dávat kabel 3. a 5. žílový 230. a 400 V.

Nevidím důvod, proč by takovéto čerpadlo neměl připojit. Naprosto standartně jsou takto připravena ponorná čerpadla od velkých hráčů, jako je nař SIGMA, Gardena atp... Proč dávat kabel s více dráty než je potřeba.

Citace: Jiří Soty  26.11.2018, 22:21

Jedná se pouze o revizi ze servisu, tedy po opravě. Tak nikdo neví, kde bude el. motor zapojen a atd, el. motor nemá ani kabel, je ukončen pouze svorkovnicí. Čerpadla jsou již s kabelem, ale většinou bez zástrčky. Bohužel nikdo nedá žádný protokol o kontrole ani revizi. Dneska jsem obvolával velké servisy i prodejny, kde opravují v záruční době.

U nových čerpadel, a všeobecně el. zařízení/spotřebičů, "nahrazuje" revizi Protokol o kusové zkoušce, případně Prohlášení o shodě. Toto jsou glejty, které vám říkají,  že zařízení odpovídá požadavkům naší legislativy a můžete je v klidu nainstalovat a připojit.

Co se týče zařízení po opravě, tak si myslím, že by měl servis dodat "papír" že je to zařízení OK a prošlo nějakým testem. Myslím ale, že pokud je toto zařízení ještě v záruční době, tak se na něj pořád vztahují výše napsané dokumenty.
Ovšem servis si může vyžádat "Protokol od odborné montáži" nebo takto nějak nazvaný dokument, kde někdo kdo takovéto zařízení připojil a uvedl do provozu svým podpisem stvrdí, že bylo namontováno a připojeno v souladu s návodem výrobce.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana