Jaké máte praktické zkušenosti s volbou objemu bojlerů?
František Šohajda:
Citace: Vít Rotrekl 29.11.2018, 12:09
No vidite, a ja kupuji kWh v nt za 0,91 Kč a ve vt za za 1,25Kč. (bez DPH). Sazba D45d, Brno venkov, dodavatel EON.
Za 2,10 Kč s DPH vyjde s odřenými uši připojení na vn 22kV s vlastním trafem a vlastní údržbou včetně revizí... (dance)
U nn za 1,25 .-Kč bez DPH ani náhodou!
Jenom se podívejte kolik zaplatíme v 1 kWh za zelenou energii!
Javorsky:
On si ten obcan stejne jednoduse podeli zaplacenou castku poctem kWh a dostane cenu za jednotku jak u elektriny tak u plynu.
A je mu u zadele jestli ty same cisla nekdo pocita slozite, on porad vi nejlip presnou a skutecnou cenu za 1kWh v konkretnim obdobi.
A proto take pozna rozdil v nakladech za elektrinu, plyn drevo nebo uhli. Co ale docela casto nepozna je cena jeho vlastni prace. :-)
Zdenek+:
Citace: František Šohajda 29.11.2018, 18:06
Jenom se podívejte kolik zaplatíme v 1 kWh za zelenou energii!
0,60 Kc s DPH je v kWh za OZE, pokud mate malo spotrebu vuci jistici (99.9% domacnosti).
U D57d jsem mel v prubehu roku jenu 2,17 Kc 20 hodin denne... slo o to, ze ten plyn i pri minimalizaci (vyhodny dodavatel) nakladu na EL byl stale za zlomek ceny elektriny (cena je do knce roku 0,492 za kWh bez DPH + pausal 0, zbytek je distribuce - obchodnik Skautska energie).
Od 2019 je to 0,64 za kWh, coz je stale skoro nejnize na trhu.
Pochopitelne, plyn patri uz jen do muzejniho baraku s velkou tepelnou ztratou, protoze do PD s TZ =>15 kWh/m2/rok to je nesmysl.
Radek Červený:
Citace: Zdenek+ 30.11.2018, 01:51
U D57d jsem mel v prubehu roku jenu 2,17 Kc 20 hodin denne... slo o to, ze ten plyn i pri minimalizaci (vyhodny dodavatel) nakladu na EL byl stale za zlomek ceny elektriny (cena je do knce roku 0,492 za kWh bez DPH + pausal 0, zbytek je distribuce - obchodnik Skautska energie).
Jsem člověk, pro kterého je ideální strávit v zimě dva měsíce na horách, než se v létě smažit týden u moře. Takže řeším i chlazení, nejenom topení. Plyn chladit neumí, alespoň ne v komerčním nasazení pro domácnosti, proto zde neuvažuji kogeneraci. Z tohoto důvodu je pro mě ideální volbou toto vyřešit tepelným čerpadlem, kterému se v letním režimu reverzuje chod a stále jedu za jeden paušál a jednu sazbu. Plyn v mém případě nic neřeší, nemluvě o tom, že plyn vede 2 metry před barákem a někdy v roce 2002 si tehdejší RWE za 2 metrovou přípojku řeklo o 75 000 Kč. A to jsou všechno fakta, která v globále a v mém případě dělají plyn nezajímavým produktem.
Jan Franěk:
Tak si to pročítám od začátku a ano. Z dotazu na vhodný objem bojleru pro konkrétní domácnost, vznikla dlouhá diskuse na téma zda je lepší ohřev TUV plynem, nebo elektrikou.
No, jen těsně vedle. ;D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana