Jaké máte praktické zkušenosti s volbou objemu bojlerů?

<< < (9/12) > >>

Jan Franěk:
Domníval jsem se že diskuse je na téma objem bojleru a ne srovnání plyn elektřina.  ;)

Svoji zkušenost jsem zde napsal, včetně dalšího parametru  kterým jsou tepelné ztráty jednotlivých velikostí bojlerů.

Osobně mi vycházelo lépe využití NT a VT pro bojler, případně v kombinaci s elektrokotlem, ideálně s tepelným čerpadlem, než jakýkoliv jedno-tarif.  Tedy co se RD a bytů týká. U chat to může být jiné. I když cenový rozdíl mezi VT a NT byl současnými tarify více méně vymazán, tedy už nebyl tak zásadní jako dříve, pořád vychází zajímavěji v době NT provozovat většinu "elektrožroutů",  než v době VT či u jedno-tarifních smluv.
Ale každá domácnost je jedinečná a je potřeba výběr uzpůsobit dle jejích zvyků  i zlozvyků.

Viktor Klemon:
Pri takejto spotrebe EE je ale potom úplne jedno, že bojler bude mierne predimenzovaný,
rozdiel v nákladoch bude podobný rozdielom medzi jednotlivými výrobcami u rovnakého objemu. Časť roka ide strata k užitku budovy.
Hlavným bodom voľby bude komfort, a teda pod 200 l sa ísť nedá.
Ohrev pomalý na NT nech to je aspoň trocha ekonomické.
Rodzdiel v cene medzi 100l a 200 l je cca 1/4.

Zdenek+:
Citace

Ohřev kubíku vody na 60°C je plynem levnější než elektrikou?

Orientačně v platných cenách

1 kWh elektřiny ... od 2,10 Kč
1 kWh plynu ....... od 0,90 Kč

Je to o objemu.

Vít Rotrekl:
Citace: Zdenek+  29.11.2018, 08:45

Orientačně v platných cenách

1 kWh elektřiny ... od 2,10 Kč
1 kWh plynu ....... od 0,90 Kč

Je to o objemu.

No vidite, a ja kupuji kWh v NT za 0,91 Kč a ve VT za za 1,25Kč. (bez DPH). Sazba D45d, Brno venkov, dodavatel EON.

Radek Červený:
No to sice ano, to já také, ale bez distribuce a domů si ji musíme donést z elektrárny v kyblíku  ;D

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana