Jaké máte praktické zkušenosti s volbou objemu bojlerů?
Radek Červený:
Elektřina pořád vychází v přímém porovnání dráž jak plyn. Ale je třeba říci také to "B".
-Jedu 20 hodin denně v celém domě na nízký tarif
-Neřeším pravidelné kontroly komínů
-Neplatím další paušál za plynoměr
-Ohřev vody bojlerem je jednoduchý a má vysokou účinnost, oproti plynu, navíc konstrukce kotle či karmy je podstatně složitější, tudíž vyžaduje dražší servis
-Odpadají další již zmíněné omezení a stavební úpravy (kubatura vzduchu, úprava komína...)
Jedu celou domácnost na elektřinu, vařím, topím TČ, ohřívám bojlerem, neřeším, kde co svítí, topím na trenýrkovou teplotu, funguje tu firma, což obnáší server v režimu 24/7, k tomu dva počítače, tiskárny, nemám čas a ani chuť obíhat dům a vše vypínat ručně. Roční účet komplet od Eonu za cca 27 - 28k. Tak nějak to nemám zapotřebí řešit. Mnozí v paneláku 3+1 zaplatí v součtu více.
František Šohajda:
Je jedna věc, že elektrika je "jednodušší"na kontroly (zejména pro nás elektrikáře). :D
Ti co topí elektřinou mají "lepší" tarif. Platit za elektřinu a plyn nájemné za měřáky není také levná záležitost!Nejlepší je jeden druh energie!
Ale když to vezneme do detailu, tak i tam kde je sazba 20 hodin menší, by správně měl být boiler zapojen na druhé relé, tj. na 8 hodin max za den.(Podle aku rozpisu distribuce)
A zase jsme u vhodné velikosti boileru..... (dance)
Miroslav Minařík:
Asi od roku 2002 používáme v našich dvou plně elektrifikovan ých domácnostech dražické 200 litrové bojlery s třífázovým napájením. Tedy tři spirály. Těch 200 litrů se ohřeje na max. za 60 minut. Z těchto dlouholetých zkušeností pramení můj pozitivní přístup k tomuto typu ohřevu.
Před chvílí jsem si přímo v Dražicích ověřil, že horizontální dělají třífázové pouze s objemem 200 litrů. Vertikální třífázové již od 100 litrů objemu. Na rozdíl od našich historických kousků ty nové mají pouze jedno těleso. Což už neohřeje zmiňovaných 200 litrů za 60 minut ale asi za dvěhodiny něco. Ale i tak!
Před chvíli jsem dlouze hovořil s technikem E.ONu a mé domněnky a představy potvrdil. Teď můžeme udělat modelový výpočet domu. Zda ply nebo elektrika. Nebo kombinace.
Co vy na to?
ACEOF ACES:
Citace: Miroslav Minařík 25.11.2018, 19:29
...
Jaký je váš tip na spotřebu TUV při:
- jedna osoba, nádobí, vana, jednosazba
- jedna osoba, nádobí, vana, dvousazba
Sám se přikláním 125 litrům. Tedy v obou variantách.
Podle mých zkušeností, by mohl stačit 80-ti litrový bojler, to je asi 160 až 240litrů vody o teplotě asi 35 °C.
Jan Franěk:
Když jsem si dělal srovnání u sebe doma, soustředil jsem se jak na potřeby domácnosti, tak ztráty jednotlivých bojlerů vzhledem ke své velikosti. Třeba mezi objemem 125L a 200L byl poměrně velký rozdíl tepelných ztrát, tedy toho co "protopím" zbytečně. Přesto nebylo jiné cesty než instalovat 200 L bojler u 5ti členné domácnosti. Tedy v mém případě. Většinou jsem doporučoval u malé domácnosti 1-2 -80litrů až 100litr, pro 2-3 osoby 125-160 litrů a více 150-200 litrů bojler, dle jejich zvyklostí.
Pro inspiraci tabulky některých výrobců.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana