Jaké máte praktické zkušenosti s volbou objemu bojlerů?
Zdenek+:
Jednoduše, když 2 dny nejsu doma, tak se bojler nahřívá ve velkém objemu zbytečně.
Podobně když další 2 dny se nebudeme koupat tak to už máte 4 kWh v čudu.
Já to myslel spíše tak, že když bude výkonnější topidlo, tak bude dotápět zvýšeným výkonem třeba 3 nebo 5 kW až v okamžiku aktuální potřeby vody. Cílová teplota bude vždy na 55°C.
V případě D57 je to myslím provozně nejekonomičtěj ší. Nebo se pletu?
90°C bych moc nedoporučoval, z důvodu rozpadu svarů PPR trubek :-) Z důvodu legionely stačí občas proplach 70°C.
Ale ano, pokud někdo v dvougeneračním domku s 6 lidmi má 24x7x365 cca konstantní režim, tak bude lepší 200 L - vetsi stejne Drazice nedelaji, ale vsimnite si ze Cim mensi zasobnik, tim vetsi ucinnost : http://www.dzd.cz/component/phocadownload/category/2-02-ceniky?download=252:maloobchodni-cenik
Vít Rotrekl:
Vlastní zkušenost z provozu doma.
Domácnost 2+2, starší dcera je "kačena", jak napsal Zdeněk Hejčl. Sprchování 4 osob, na nádobí je myčka, napouštění vany skoro vůbec.
Bojler Dražice 125l, dvojtarif D45d - zapojeno "blbě" na 20hod relé, takže dohřev "nonstop".
Za cca 1 rok co tu bydlíme se nestalo že by došla teplá voda. Ohříváme na cca 60°C.
Takže pro tvoji potřebu bude 125l bohatě stačit, podle mě.
Milan Hudec:
Rozhodně bych volil bojlery dva stejných parametrů napájené přes eltrik.
Nicméně dotaz:
Onehdá jsem viděl bojler cca200l obmotaný/obložený dosti silnou vrstvou zateplovací vaty (prodloužené úchyty ze stěny, vrstva kolem 0,5m).
Majitel si ono samodomo nemohl vynachválit.
Skutečně toto řešení může dosti ušetřit?
Radek Červený:
Já jsem zase z těch, co nějakou drobnou ztrátu berou jako vlastnost tohoto řešení. Ona ta ztráta bude z principu věci i u toho plynového, rozdíl bude jen v ceně kWh z plynu a elektřiny.
Na straně druhé, se sazbou D45 jsem toto přestal už dávno řešit, v životě jsou hezčí věci, kterým se hodlám věnovat, abych byl šťastný ;)
P.S. Představa, že jedu pro vatu na dodatečné zateplení bojleru, kterou pak ještě musím nějak opláštit a cestou zůstanu stát jak na potvoru dvě hodiny v zácpě.....no, už ty dvě hodiny ztraceného času mě smažou potencionální úsporu za první rok :D
Fuk Tomáš:
Citace: Zdenek+ 26.11.2018, 04:40
Jednoduše, když 2 dny nejsu doma, tak se bojler nahřívá ve velkém objemu zbytečně.
Podobně když další 2 dny se nebudeme koupat tak to už máte 4 kWh v čudu.
No když na tu dobu ten bojler nevypnete, tak to jsou kWh v čudu v obou případech - a jak jsem vám ukázal, u malého horkého bojleru jich bude víc.
A když ten vypnutý bojler po návratu z dovolené znovu zapnete, tak na dohřátí toho malého potřebujete 4480 kcal, zatímco toho velkého jen 4200 kcal.
Prostě optimální velikost bojleru používaného k účelu, ke kterému je určen, je taková, aby stačila zásoba teplé vody 55 ºC.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana