Lze se bránit výměně betonového sloupu vn za příhradový?

<< < (7/10) > >>

Radek Bedřich:
Pro Vlado Konrád : Díky za upřesnění. Pokud se tyto informace dozvím a bude to relevantní (viz níže),  dám je sem do diskuze.

Pro Emanuel Kocián: Opakuji ještě jednou:
O tom, že místo betonového sloupu mi vyroste na pozemku příhrada, jsem se dozvěděl až před 14 dny. Do té doby jsem měl pouze písemné info, že dojde k obnově trasy vn výměnou sloupů ve stávajících místech a stejného vzhledu. Nikdo se mnou nic blíže neprobíral a ani já jsem neměl důvod zjišťovat detail (stejné místo, stejný vzhled). Až nyní jsem se náhodou od realizátora (který dělá v obci jinou akci kabelizace nn) dozvěděl, že mi budou příští rok místo betonu dávat na pozemek příhradový sloup, s čímž nesouhlasím.  Tel. jsem toto začal s EON okamžitě řešit, proběhla první schůzka na místě, kde padl jistý, pro mne akceptovatelný, alternativní návrh (popisoval jsem v předchozích příspěvcích). O tomto návrhu se bude jednat v detailu na osobní schůzce příští týden.

Zatím proběhlo vše bez oficiálního zápisu a bez písemné stížnosti z mé strany. I proto, že vidím zatím snahu mou výhradu řešit a mám podporu starosty, který byl na schůzce také. Z příští schůzky již zápis budu požadovat. A pokud k oboustranné dohodě nedojde, půjde z mé strany i oficiální stížnost na EON. A fotodokumentac i samozřejmě mám.

Co víc, sakra, jako laik s tím mohu dělat?! Dřív mě obelhali tvrzením o stejném vzhledu. Jinak bych to řešil ve fázi zpracování projektu. Možná jsou si pochybení oni sami vědomi, protože jinak by mě zřejmě poslali hned s mou výhradou do háje.

A co očekávám? Realizaci toho alternativního návrhu, viz výše. A pokud by k němu nemělo dojít, chci mít předem informace i toho rázu, jestli ta příhrada tam být opravdu musí anebo by tam mohl být klidně i sloup betonový (který by mi tak nevadil),  ale to by se projektant musel o trochu víc namáhat. 

Prostě chci být připravený i na nejhorší variantu, že jim oznámím, že se s nimi chci soudit a že jim ani nepovolím vstup na pozemek a pokud ano, tak jedině za předpokladu, že to osadí opět betonovým sloupem. Vím, že mají problém s termíny. Umístění té příhrady o 3 metry vedle na pozemku obce jim neprojde časově (územní a stavební řízení a já nevím co všechno – to říkali sami). Takže znalost, že to jde osadit i betonovým sloupem, je pro mě výhodou.

Emanuel Kocián:
Jedná se o úpravy v zastavěném území obce. V zastavěném území obce na toto vše (posun stožáru, prodloužení kabelu) stačí pouze územní souhlas.
Při dodržení určitých zásad technického řešení a jisté vstřícnosti stavebního úřadu není potřeba dokonce ani ten územní souhlas. Stačí, když dojde k onomu posunu sloupu v ose stávajícího venkovního vedení (což by nejspíše bylo tak jako tak) a kabel půjde za tím sloupem v půdorysném průmětu tohoto stávajícího venkovního vedení. Pak to lze všechno schovat pod ten §79, co kdosi zmiňoval výše. Musí být však naplněny majetkoprávní náležitosti, to jest věcné břemeno a souhlas na toto od vás (protažení kabelu k posunutému stožáru) a od obce (umístění posunutého stožáru) a musí se k tomu kladně vyjádřit i všechny potenciálně negativně dotčené subjekty, což je pravděpodobně jen Správa a údržba silnic kraje, protože se to posune blíže k silnici a z toho odkazu, co jste dával, je i vidět, že je tam jakási značka.

Emanuel Kocián:
Citace: Radek Bedřich  03.11.2018, 14:47

Takže znalost, že to jde osadit i betonovým sloupem, je pro mě výhodou.

S tím koncovým kabelosvodným sloupem na vašem pozemku není potřeba v zásadě dělat vůbec nic. Jen vyměnit fázové vodiče za silnější, pokud je někdo just chce. K dalšímu sloupu je to totiž pouhých 30 m, jak vidno z vašeho odkazu. Stačí tudíž tento další sloup změnit na takzvaný výztužný sloup (bude držet tahově kotevní úsek vedení namísto toho koncového kabelosvodného sloupu, který z podstaty funkce je mimoděk taky výztužný - takže projektant nemusí mít starost o ty jeho "patky"). Stačí tedy ten další sloup postavit jako dvojitý betonový sloup 2x20 kN a osadit DK izolátorovými závěsy (a nebo právě tam vrazit tu "příhradu"). Tohle není potřeba s nikým projednávat.

Jiří_Hrubý:
Jenže jestli jsem to správně pochopil, tak ty fotky asi nejsou z místa, ale jako ilustrace...
Protože na těch fotkách je jasné, co je linka, kde je odbočka k lomu a tak... Ale není to fotka z místa činu...
S tím DK bych neplašil, DKn už je pasé a DKb je vidět spíš jako důsledek oprav, kdy po výměně rozporky s DKn za JKb nevyjde pistolka.

Vít Rotrekl:
Byt toto neni moje parketa, tak jen takova kusa informace od technika EONu z vyjezdovky.
Rikal neco o tom ze EON zacal pouzivat nejaky jiny betonovy sloupy na linky vn. Jednak jsou vyssi (15M) a druhak jsou nejky ojebany na vyztuzi. Posledni cca 4m uz neni ve sloupu zadny zelezo, takze vrcholovej tah je vyrazne mensi. A mozna prave proto chteji ten koncovy sloup nahradit prihradovym.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana