Lze se bránit výměně betonového sloupu vn za příhradový?
Emanuel Kocián:
Citace: Jiří_Hrubý 04.11.2018, 09:47
Jenže jestli jsem to správně pochopil, tak ty fotky asi nejsou z místa, ale jako ilustrace...
Protože na těch fotkách je jasné, co je linka, kde je odbočka k lomu a tak... Ale není to fotka z místa činu...
Ano, je to tak. Tudíž beru své poslední 2 příspěvky zpět. 60 metrů už je moc, to je v zásadě skoro běžné rozpětí na vedení vn. Předsazení výztužného sloupu o rozpětí dříve (na ten jím zmiňovaný pozemek obce), v takovém případě výrazněji nepomůže.
Radek Bedřich:
(poklona) za dosavadní postřehy a diskuzi, která se poněkud rozkošatila a proto zde znovu uvádím to, co je zatím otevřené a rád bych znal váš názor. Omlouvám se za délku příspěvku.
Původně jsem se nechtěl lokalizovat, ale co už. Níže uvádím popis a odkaz do map na "místo činu" v dalším příspěvku.
Sloup 1 - 10 let starý betonový sloup na mém pozemku, který má být nahrazen tím příhradovým. Z tohoto sloupu je také svod do kabelu vn směrem dále na východ přes pozemek obce.
P.S. Pod vedením vn zatím vede nadzemní vedení nn, které je nyní v likvidaci (jde do kabelu), stejně jako veškeré vedení nn v obci (nyní v dokončení).
Sloup 5 a 6 - Směrem na sever dále vedení vn pokračuje přes můj pozemek. Oba sloupy 5 a 6 jsou staré dřevěné, nahnuté, těžko přístupné. V další fázi obnovy mají být tyto dřevěné sloupy i s vedením odstraněny. Tím se má dle původního návrhu projektanta stát Sloup 1 sloupem koncovým a to je údajný důvod náhrady betonového sloupu 1 za příhradu.
Sloup 2 - 10 let starý betonový sloup na pozemku obce. Alternativní varianta je náhrada tohoto sloupu tím příhradovým sloupem s tím, že by tento sloup byl do budoucna zároveň sloupem koncovým. Takto by kabel vn musel být od Sloupu 1 dotažený ke Sloupu 2 (na mé náklady). Mé Sloupy 1, 5, 6 by zůstaly stát zatím beze změny až do doby, kdy proběhne výše zmiňovaný další plán obnovy vedení vn a tehdy by byly odstraněny bez náhrady. Koncový sloup by byl příhradový Sloup 2.
Sloup 3 - Starý dřevěný sloup, který má být společně s dalšími sloupy v trase vn směrem na jih v rámci dané akce vyměněn. Ještě je ve hře mnou i starostou preferovaná alternativní varianta B, kdy by příhradový sloup byl osazen místo Sloupu 3 a betonový Sloup 2 i Sloup 1 by zůstaly bez jejich výměny. Sloup 3 by byl následně sloupem kotvicím a v podstatě koncovým. Za ním by byl směrem na sever pouze Sloup 2. Sloup 1, 5, 6 by byly odstraněny, viz předchozí odstavec. Kabel vn by byl přiveden ke sloupu 2 jako v předchozím odstavci.
Předpokladem je samozřejmě posouzení projektanta, jestli by to takto šlo. Pokud ano, je výhodou využití stávajících již stojících betonových Sloupů 1 a 2, čili snad úspora práce s tím spojené a také úspora 1 betonového sloupu. Pro obec pak to, že by ta příhrada stále v místě, kde pohledově vadí nejméně. Proto jsem posílal i ten odkaz na druhou stranu obce, kde to takto je osazeno.
Myslíte (odhad), že by ta alternativní varianta 3 byla realizovatelná?
Radek Bedřich:
Ad únosnost patek (vrcholových konzol) na betonovém Sloupu 1 - (pro ověření, jestli by musel dle původního návrhu projektanta být Sloup 1 skutečně příhradový anebo by vystačil sloup betonový) - Požadované údaje (průřez vodičů, jejich typ, počet, rozpon vedení a prevýšení medzi hlavami sloupů) zatím nemám k dispozici.
Ad majetkoprávní záležitosti - Dokáže zde někdo posoudit, zdali by u soudu uspělo má tvrzení, že náhrada za příhradu mě zjevně a jednoznačně prokazatelně více omezuje než původní betonový sloup (jiná plocha základny sloupu, betonu jako na bunkr...)?
Lze argumentovat také tím, že se jedná o změnu technického řešení a nikoliv o rekonstrukci (obnovu, modernizaci), protože "můj" sloup má být nově koncovým sloupem a další sloupy se mají rušit? Jak jsem pochopil, toto je asi zásadní pro případný úspěch ve sporu.
Odkaz do map k předešlému příspěvku
StreetView se aktivuje přes Panorama vlevo nahoře a vybráním červeného bodu na cestě - Odkaz zde
Vít Rotrekl:
Z toho sloupu 6, to vedení fakt nikam nevede? Podle panoramy ano. Ale ta je z roku 2015. Nicdméně i podle geoportálu EONu ta linka pokračuje až na druhou stranu Březiny.
Možná mají záměr, uděle něco podobného, jako v téměř sousedních Řícmanicích.
tady - https://mapy.cz/s/3bUnB
Byly tam na zahrádkařskou kolonií asi 3 sloupy a jedna sloupová trafačka. Cca rok zpátky, možná to bylo dokonce letos na jaře, dva betonový sloupy nahradili příhradovejma, jeden betoňák zrušili a trafačku posunuli k novýmu příhraďáku.
PS: Mám to za humny.
Jiří_Hrubý:
Protože je to eon, je to takový jednobarevný.. .
Celé to vypadá, že se jedná o propoj asi dvou linek. Na druhém konci vsi to už sundali částečně do země, kvůli výstavbě. Zpátky nad zem to vylézá asi na stožáru, to si nejsem jistý, koukněte.
No a protože asi jen ten sloup u vás a 1. směrem k lomu jsou nové, s novými konzolemi a neprůraznými izolátory, je rekonstrukce neodvratná.
Linka tedy nejspíš půjde přes ves zemí.
Ten sloup č.1 je sice nový, ale pro ukotvení nedostačující. Zřejmě 10,5/6 možná /10. Když kouknete na jeho štítek, bude to tam. Základ bude rozhodně nedostatečný, protože to byla prostá výměna sloupu v lince a takový nemusí mít extra základy.
Asi bych ještě zkusil projektantovi navrhnout 10,5/25 nebo 12/20 a přepočítat to na PAS vodič v tom jednom poli a případné posílení sloupu před.
A nebo jestli mu to nebude vycházet (nezdá se mi, ale možné to je) a bude mít koule vyprojektovat tam déčko, ale tam je to zas o vašem estetickém cítění, i když dva sloupy zaberou stejně místa jako stožár.
Na výpočet základu (slovy projektanta patky, ovšem všuke kolem mě se tento výraz používá pro betonový prvek vetknutý do země, určený k upevnění sloupu) je dostatek SW, pro zajištění VT 25kN to může být klidně např. díra 2x2x2, přesněji určí výpočet.
V podstatě to co tu tvoříme je jen takové "tlachání u piva". Pořád platí dvě věci, že distributor je povinnen a má právo udržovat a modernizovat síť (a pokud nezmění ochranná pásma nemusí řešit věcná břemena ani jestli se to bude líbit vizuálně) a že kdo platí, ten poroučí (v tomto případě to bude buď distributor, nebo vy).
Ale při troše dobré vůle lze leccos vyjednat...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana