Lze se bránit výměně betonového sloupu vn za příhradový?

(1/10) > >>

Radek Bedřich:
Jsem majitelem pozemku, na kterém mám 3 sloupy vn. Nyní je plánována "Obnova venkovního vedení vn",  při které má dojít k výměně jednoho 10 let "starého" betonového sloupu za příhradový sloup 15m vč.základu (+-13m nad terén) s vrcholovým tahem 40 kN.

Tento sloup je průběžný, není a ani nově nebude koncovým sloupem. Jediné, co bude jinak, je větší průměr drátů, které budou na tomto sloupu terminovány a dále bude vedení pokračovat na daší 2 mé sloupy se stávajícím průměrem drátu. Je zajímavé, že ty 2 zbylé sloupy na mém pozemku jsou dřevěné, špatně přístupné a nahnuté, ale tyto (a další následující sloupy v trase) zůstávají beze změny.

V jediném dokumentu, který mám od projektantů, je informace, že obnova bude provedena výměnou stávajících sloupů za nové, patřičně dimenzované, ve stejném umístění a trase a bez změny vzhledu.
Právě kvůli tomu popisu jsem proti tomu nic neměl. A najednou přijdou s příhradovým sloupem, čili vzhledově horším řešením než je betonový sloup. Podotýkám, že právě tento sloup je v pohledově exponovaném místě :(

Projektanta jsem požádal o podklady, z jakých důvodů má k této změně dojít. Máme se sejít na pozemku i se zástupcem EON pro danou akci. Ani on nevěděl, proč tam ten příhradový sloup je. Tak jsem zvědavý na jejich argumenty. BTW, požádal jsem i starostu obce, ať je u toho taky, ať nás je na ně víc.

Mám nějakou oporu v legislativě, jak této výměně zabránit (změna vzhledu, výšky, půdorysu stavby...) a ponechat betonové sloupy?

Další upřesňující informace budu snad mít od toho projektanta. Chci mít ale něco připravaného předem.

Jiří_Hrubý:
4000 ještě není nic hrozného. Nejspíš je to kvůli výšce, tahům, odbočce, rohu, délce pole, námrazovce nebo nějaké návaznosti...
Jestli jsem to správně pochopil, tak jde o linku. Linka prochází rekonstrukcí, zřejmě na 110 AlFe.
K vám jde na tom dřevě jen nějaká přípojka, nebo odbočka?
Nebude se na stožár osazovat UO, nebo přidávat svody, neplánuje se rozšíření?
Jedna věc je estetické cítění jedince (taky jsme stavěli sloup do mlýnského náhonu, protože tam už paničce nevadil :D ),  druhá je dodržení parametrů norem pro výstavbu venkovních vedení. Pokud vám dokážou, že tam ten stožár výpočtově vyšel, těžko je donutíte dát tam slabší sloup.

Radek Bedřich:
Ad "4000 ještě není nic hrozného." - Máte na mysli vrcholový tah těch 40 kN? Já se díval na výrobce betonových sloupů Majdalena a tam je nejvíce 25 kN. Co to musí být za důvod dávat tam sloup se 40 kN, když se tam nic dít oproti stávajícímu stavu nebude?

Jedná se o trasu vn, která přes náš pozemek pouze prochází. Na žádném z těch 3 sloupů na mém pozemku není odbočka nadzemního vedení někam jinam (3. sada drátů),  není tam ani změna směru trasy (je to prostě vedení v přímce).
Na inkriminovaném sloupu, který je nyní z betonu a má být nahrazen tím příhradovým, je již nyní svod (odbočka) do zemního kabelu s tím úsekovým odpojovačem (tuším se tomu tak říká).

Ke mně, jako vlastníkovi pozemku, nejde z toho vedení vn žádná odbočka ani přípojka. Domovní přípojku mám z úplně jiného zemního kabelového vedení nn.

Rozšíření (další odbočka apod.) se neplánuje. Celá obec prošla kabelizací nn a nic není v inkriminované části obce známo ani starostovi.

Pokud na to nebude navěšeno nic jiného, již nyní tam stojí takřka nový 10 let "starý" betonový sloup, tak musely výpočty vyjít stejně i před těmi 10 lety...

Jakmile budu mít zdůvodnění projektanta, dám to sem do diskuze. Chci mít jistotu, že jsem pro to udělal maximum.

Jiří_Hrubý:
Ano, vrcholový tah. Sloupy jsou opravdu max do 2500.
Důvod může být prostý. Jestli je stávající linka řekněme 50mm2 AlFe a nové vodiče budou 110mm2, nemusí to vzhledem k místním okolnostem vycházet. Docela dost promlouvá do tahů i tak běžná věc jako vítr či námraza a plocha vodiče.
Já si to zprvu vyložil tak, že přes stožár probíhá linka a na dřevěné sloupy jde odbočka.
Pak by to dávalo smysl.
Netuším jak to vypadá na místě, ani co je před, či za stožárem. Je klidně možné, že na stožáru bude končit linka a za stožárem je jen pár sloupů ke stanici. Pak by opět dával stožár smysl.
Těžko se na něco připravovat, když scénářů je mnoho a nevíme proti čemu se svým zájmem stavíte (myšleno technicky).
Jak jste správně vydedukoval, jediný, kdo ví, proč tam má být stožár, je projektant.
Sám jsem docela zvědav na zdůvodnění, ale určitě to nebude nějaký naschvál či rozmařilost...

Vlado Konrád:
Málo informácií ale
Je to nejaké divné.
Ak nedôjde k žiadnej zmene okrem zmeny prierezu vodiča je to riešiteľné aj betónovými stožiarmi. AlFe 110 sa projektuje na maximálne mech. napätie 90Mpa pri -5 st.C a námrazku. Na to nie je nutné stavať MR 15/40 naviac ak ide o priebeh. Dokonca ani vtedy ,  ak by stožiar bol odbočný alebo kotevný.
 Skôr to vyzerá tak, že je
1. problém s výškou vedenia nad terénom
2.Je možné že sa plánuje dvojpoťah , ( čo ale  pri priebežnom vedení je možné aj na bet. stožiaroch)
3.Je možné že MR bude slúžiť ako kotevný, poprípade odbočný
4. Nevedia sa dostať k dreveným IP alebo AP a riešia to takto
5. Projektant má nejaký zámer o ktorom vás nemieni informovať, napríklad skryť prípravu novej investície za rekonštrukciu, lebo tak vyšachuje stavebný úrad a vás
6:Projektant je laik

Na Vašom mieste by som počkal na projektovú dokumentáciu a zatiaľ by som dal odmietavé stanovisko

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana